Ako želite da igrate Olimpijske igre, sada počnite da se pripremate, jer svi imate šansu!

SVETISLAV PESIC na press konferenciji u Kuci kosarke. Beograd, 21.11.2021. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, KSS

Selektor seniorske reprezentacije Srbije Svetislav Pešić i direktor muške reprezentacije Dragan Tarlać održali su danas u „Kući košarke“ konferenciju za medije pred okupljanje reprezentacije za prvi meč prvog prozora kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023, koji nacionalni tim Srbije igra u četvrtak 25. novembra u 20.00 časova u dvorani „Aleksandar Nikolić“ protiv Letonije. U drugom meču prvog prozora Srbija u nedelju 28. novembra gostuje Belgiji u Monsu od 15.30 sati.

“Svjetsko prvenstvo je 2023. godine… Timovi su u kvalifikacijama podijeljeni po grupama, mi smo sa Letonijom i Belgijom. U februaru je druga runda, kada igramo sa Slovačkom. Treća runda je zadnja nedelja juna i onda prve tri reprezentacije idu u novu grupu od šest i nastavljaju se kvalifikacije u zadnjoj nedelji avgusta. Poslije je Evropsko prvenstvo, koje danas nije tema, novembar je sljedeća runda druge faze kvalifikacija, u februaru završna runda i nakon toga tri od tih šest reprezentacija idu na Svjetsko prvenstvo. Treba stalno ponavljati zbog navijača, nalazimo se u situaciji da su sad klupska takmičenja, evropska i nacionalne lige, pa je veća koncentracija na to. Što se tiče našeg reprezentativnog programa, ovo je praktično početak jednog olimpijskog ciklusa, koji traje samo tri godine. Vrlo brzo nas očekuju Olimpijske igre u Parizu 2024. i praktično se mi, od kada smo Tarlać i ja došli ovde, bavimo kratkoročnim zadacima, ali istovremeno razmišljamo dugoročno i olimpijskom ciklusu i o Olimpijskim igrama koje su posljednje takmičenje u tom procesu”, rekao je selektor Srbije Svetislav Pešić na početku obraćanja medijima i nastavio:

“Mi bismo svi voljeli, u KSS, vi isto, i naši navijači, da u reprezentaciji budu svi naši najbolji igrači, u isto vrijeme i najmađi igrači, da se igra atraktivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, da se dodaje iza leđa, zakucava… Sve biste to vi voljeli, i da se na kraju osvoji zlatna medalja, ali to nije kompatibilno i to je nemogiće. Dakle, mi smo ovde da vidimo šta da činimo u ovoj kompletnoj situaciji koju imamo i da ti problemi koji postoje u svakom poslu, pa i našem, za nas budu izazov i da se na nekim način prilagodimo postojećim uslovima. U ovim kvalifikacijama ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige i NBA, to je tako kako je, na kraju možda to i nije tako loše ako pobijedimo, ako ne onda to ne valja ništa. Mnogo je bolje kad se pobijedi”.

Prvobitni spisak nije skraćivao.

“Kao što ste videli spisak, tu su igrači i mladi, i visoki, i mali, i iskusni, bekovi i centri, od svega ima pomalo… Reprezentacija je uvijek takva, nikad ne igraju najbolji igrači, već igrači koji se između sebe najbolje slažu. Za mene kao trenera reprezentacije ova situacija nije tako loša, s obzirom na to da sada počinjem proces upoznavanja igrača, iako ih naravno sve znam, ali sad imam priliku da budem sa njima, da ih treniram, razgovaram, vidim koji su njihovi planovi i ambicije… Ako želite da igrate Olimpijske igre, sada počnite da se pripremate, jer svi imate šansu! To je bio moto onog našeg nominiranja za ovaj prozor, a tako će sigurno biti i u februaru”.

Ko će se odazvati sa spiska još nije definitivno. Ne zavisi od igrača.

“Možda mi nećete vjerovati, ali verovaćete kasnije – svi igrači koje smo zvali prihvatili su to kao jedan izazov. Nažalost, mi sada imamo drugu situaciju da su prošla vremena kada su klubovi, čak i u moje vreme 2000, 2001. i 2002. godine, zvali mene i dosađivali i lobirali da njihovi igrači budu u reprezentaciji. Sada toga više nema! Čak ni agenti igrača ne zovu. Mene do sada niko nije zvao da kaže: „Slušaj Kari, ti vjerovatno tog i tog ne znaš, ali dobar je treba da ga vidiš“… Znači sve se mijenja… Ko jedino želi da igra za reprezentaciju – to sam ja, Tarlać, Savez, ljudi koji su zaduženi za reprezentaciju i igrači, ali igrači ne odlučuju. Moram da kažem da tu ima i objektivnih razloga, mi smo obavili razgovore sa klubovima i trenerima svih naših kandidata koji su u Evroligi. Treba razjasniti da se Evroliga igra 25. i 26. novembra… Evroliga još nije promijenila svoj kalendar, a vi sad imate situaciju da čak ni nacionale lige ne žele da mijenjaju kalendar takmičenja i omoguće reprezentacijama, ne samo našoj, nego i Italijanskoj… Na primjer, Teodosić večeras u 21.00 sat igra za svoj tim, Zvezda sutra ABA ligu, Jaramaz danas igra Bundesligu, i tako dalje… Dakle, to nije samo kod nas nego u čitavoj Evropi. Čak ni nacionalne lige ne žele, mi smo imali razgovore sa ABA ligom i rekli su da apsolutno podržavaju da se sve utakmice ovog kola igraju u petak i subotu, zbog klubova ne samo iz Srbije, već i Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, a svi igraju kvalifikacije… Apsolutni dogovor je bio da se sve uradi da se igraju  petak i subotu i da momci makar jedan dan imaju regeneraciju i da mogu da stignu na pripreme reprezentacije. Naravno, to se nije desilo kod nas jer je sutra, recimo, redovno kolo ABA lige… Reprezentacija je najvažnija stvar, svi smo za Srbiju, za Španiju, Italiju, Njemačku, a kad kad dođe taj dan da ja treba nešto da napravim, onda kažem „Izvinjavam se, ali nisam u mogućnosti“. I to nije samo kod nas, tako je globalno i ja sam dužan kao čovjek sporta i trener reprezentacije da vam to još jednom razjasnim”.

Kod igrača je neosporna želja da igraju.

“Obavili smo razgovore sa svim igračima i svi dolaze, osim onih koji igraju 25. i 26. utakmice u Evroligi. Obavili smo razovore i sa trenerima, rukovodiocima, postoji velika želja da igrači dođu direktno poslije utakmice… Na primjer, Efes i Fenerbahče igraju 25. kada i mi, postoji mogućnost, želja, razumijevanje Efesa, Fenerbahčea, Bajerna, Zvezde, mada Zvezda igra 26. pa od toga nema ništa, da ti igrači u petak sjednu na prvi avion i dođu u Beograd. E sada, mi treba da procijenimo da li ćemo tu želju igrača, spremnost trenera, klubova iskoristiti, na nama je da vidimo da li ima smisla da se pravi takva kombinacija da Micić i Petrušev poslije teške utakmice dolaze”.

Selektor je posjetio kapitena reprezentacije Miloša Teodosića.

“Bili smo u posjeti kod Teodosića, on je kapiten reprezentacije i ja sam to želio da ispoštujem, da vidimo njegove planove, želje, ambicije… To je bio super razgovor, on je rekao: „Ja sam uvijek spreman da igram za reprezentaciju, dokle god ti misliš da ja mogu da pomažem ja stojim na raspolaganju“. Međutim, situacija se mijenja iz dana u dan, vidjećemo da li će da igra večeras utakmicu, imao je zdravstveni problem u svojoj porodici, ne znam kako će se to dalje odvijati… Znači, mijenjaju se neke stvari i iz tih razloga mi ćemo tek sutra uveče, na otvorenom treningu, imati čistiju sliku ko će nastupiti na ovoj prvoj utakmici protiv Letonije”.

foto:KSS