ACA TRICA:Džordan je pitao Dražena za mene

Aleksandar Petrović prisjetio se duela reprezentacije Hrvatske i njega sa Majklom Džordanom.

Aco se prisjetio i uloge svog brata Dražena, koji je hrabrio i bodri ostatak reprezentacije Hrvatske uoči finala Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine protis selekcije SAD.

Pokušavao im je uliti dodatno samopouzdanje i uvjeriti ih da se mogu nositi s velikim Džordanom.
“Dražen je na OI došao iz Nju Džersi Netsa, nakon odlične sezone, prepun samopouzdanja jer je protiv svih tih igrača igrao. Često je igrao protiv Džordana, čak su se i međusobno čuvali, i Dražen je uglavnom dobro igrao protiv njega. No jedan je detalj malo poznat. Naime, svi znamo kakav je Dražen bio, nikome nije priznavao da je bolji od njega, sa svakim bi ulazio u ‘fight’, čak i s Redži Millrom, ali ne i s Džordanom… Na toj utakmici u Barseloni se moglo vidjeti koliko ga cijeni i respektira. A nakon Draženove smrti saznali smo koliko je Jordan cijenio njega, dao je par puta izjave u kojima je jesno rekao da je on jedna od najvećih igrača koji su došli iz inostranstva u NBA ligu te jedini stranac koji je protiv njega igrao bez straha u očima”, rekao je Aleksandar Petrović za 24sata.hr

Jedan detalj malo je poznat košarkaškoj javnosti, a to je da je Džordan odigrao utakmicu u Zadru 1982. godine, a na toj je utakmici igrao i Aleksandar Petrović.
“Nakon finala Dražen i Džordan su se pozdravili, izmijenili nekoliko kurtoaznih rečenica, vidio sam da gledaju u mom pravcu… Pitao sam kasnije Dražena o čemu se radi, i on mi je otkrio kako je Džordan pitao ko je onaj tip na klupi. Dražen mu je rekao da sam mu ja brat, a on njemu da me se sjeća jer smo igrali negdje jedna protiv drugoga”.

Bila je to ta utakmica u Zadru.
“Pripremali smo se za SP u Kolumbiji 1982. godine. Na pripreme me pozvao Bogdan Tanjević, no kako je on potpisao ugovor s Kasertom, reprezentaciju je preuzeo Ranko Žeravica i ja sam se ponovo morao izboriti za mjesto. Igrali smo protiv SAD i moram priznati da sam bio i poprilično bezobrazan i agresivan, išao sam svim sredstvima na tog mladog momka od jedva 20 godina. Igrali smo u Jazinama, ”borio sam se za goli život” i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, i eto, to mu je ostalo u sjećanju”.

Jedan detalj možda i najbolje oslikava Džordanovu veličinu.
“U polufinalu su oni igrali s Litvanijom i igrači Litvanije su s klupe snimali kamerama i foto aparatima utakmicu, odnosno, Džordana. Nakon utakmice svi su htjeli zajedničku fotografiju… To najbolje svjedoči o njegovoj veličini. Pojavilo se jako puno velikih igrača u vremenu nakon Džordana, ali mislim da je s pravom on najveći svih vremena”.

foto:kosarka24.ba