Aca trica: Poraz Amerikanaca spasio svjetsku košarku

Aleksandar Petrović

foto:kosarka24.ba

Aleksandar Petrović uvijek je ugodan sagovornik, a razloga je mnogo. Izuzetno je elokventan, zna svojim izjavama pogoditi “u sridu”, a ima i veliko košarkaško ime tako da je njegove riječi o čemu god da priča imaju težinu.

Radili smo već par intervjua i nikada nije ni razmišljao da odbije ni mene, a koliko znam i ostale kolege imaju slična iskustva. Na meču četvrtfinala Superkupa ABA lige između Partizana i Mege nije bilo puno gledalaca i iz novinarskih pozicija, koje su odmah uz teren kada se pogleda ulijevo dominira svečana loža dvorane “Dražen Petrović”. Iako me vid u zadnje vrijeme ne služi najbolje nije bilo teško prepoznati selektora Brazila Aleksandra Petrovića na centralnom mjestu lože dvorane u kojoj je odigrao puno vrhunskih utakmica. Na poluvremenu pozdrav i standardno može li par pitanja? Može naravno? Sjedam u ložu pored Ace i stvarno je odličan pogled na teren i ova dvorana je uopšte jedan od boljih za gledanje košarke.

Petrović je bio jedan od prvih koji je javno rekao prije početka Svjetskog prvenstva u Kini kako će Amerikanci izgubiti dvije utakmice i da ih ne vidi kao favorite. I na kraju je bio u pravu.

“Ne samo dvije. Oni su izgubili od Australije, de fakto od Turske, izgubili su od Francuske, Srbije. Oni su došli u jednom rosteru, koji nije imao kvalitetnih unutrašnjih igrača, tako da taj “small ball” je mogao proći kroz uslovno rečeno slabijih reprezentacija. Čim su došle reprezentacije koje su mogle te mismečeve kvalitetno odratiti nisu imali šanse. Ovo što im se desilo je dobro za svjetsku košarku. Da se kojim slučajem desilo da su uzeli zlato tog trenutka više ne bi postojala ni Svjetska prvenstva ni olimpijade. Oni bi slali raznorazne ekipe. Ovo što se desilo sa aspekta američke reprezentacije je fantastično”, rekao nam je Petrović.

Uz selektora Crne Gore Zvezdana Mitrovića, Petrović je bio jedini selektor koji je isključen za vrijeme meča. Bilo je to u duelu Brazila protiv SAD u drugoj fazi.

“Nama je ta utakmica bila odlučujuća. Imaš 40 minuta utakmicu za prolaz dalje. Bili smo svjesni iz dva razloga. Bili smo svjesni problema koje oni imaju is vjesni smo da Brazil sa američkim reprezentacijama dobro igra. I 2010. i 2014. su bile utakmice na par koševa razlike. Brazilci nemaju taj strah od Amerikanaca. Ušli smo svjesni da imamo svoje šanse. Na žalost po mene i Brazil to je bila posljednja utakmica u kojoj su sudije respektovali Amerikance. Kasnije više nije bilo respekta. Ja sam prvu tehničku dobio pomalo naivno. Radio sam preveliki pritisk na početku misleći da mogu preokrenuti kriterij. Ni druga nije promijenila tako da sam pokušao sve nismo uspjeli i u krajnjoj liniji oni su krajem treće četvrtine pogodili dva teška šuta preko ruke i prelomili utamicu”, kaže Petrović, čija je selekcija na kraju zauzela 13. mjesto.

Bili su hit prvog dijela kada su zaustavili Grčku odnosno MVP-ija NBA lige Janisa Adetokumba.

“To je bio nastavak jedne igre koja je počela 2016. u Riju kada je Hrvatska izbacila Grčku sa Kalatesom i Adetokumbom u osmini finala. Isto smo ušli “u glavu” Adetokumbu na toj utakmici, limitirali ga i lako smo dobili utakmicu. Ja praktično jedini imam iskustvo jer niko drugi se nije takmičio protiv Grčke u takvom sastavu. Sad sa Brazilom mi je čak bilo i lakše. Ovde sam imao tri – četiri igrača, koji su dolazili u obzir da ga čuvaju. Svi su misli da ću ja od starta postaviti igrača koji je klonirani tijelom Adetokumbo, to je Bruno Kaboklo. Međutim čekao sam 35 minuta da ovi vanjski odrade svoj posao. Prije svega Aleks Garsija i onda u završnih pet minuta je odradio sjajan posao. Oduzeo mu dvije lopte i naravno ovo što ste rekli, nisu identična pravila u NBA i FIBA. Tamo prođeš svog igrača i ti si na ziceru. Ovde u svakom trenutku u tranziciji te čeka zid od tri igrača i ono što je najvažnije. On ne može iskažnjavati na kvalitetan način, kao što se očekuje od MVP-ija NBA lige niske, male igrače i to je ono gdje smo ga mi iznenadili”.

Biti selektor fudbalske reprezentacije Brazila je možda i najteži posao na svijetu. Zanimalo nas je kako je biti selektor košarkaške selekcije.

“Očigledno je da sam došao kada su bili na najnižem nivou. Nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama čiji su bili domaćini. Došao sam poprilično tiho. Ono što je bilo dobro u prvih godinu ipo dana kroz ove kvalifikacije iznjedrila su se tri četiri estremno kvalitetna mlada igrača. Ja sam njih izvukao iz klubova gdje nisu imali prevelike role. Ti igrači danas su u 12 Brazila, jedan je prošao na NBA draftu, trećeg smo izvukli iz Memfisa jer prije nije igrao za reprezentaciju tako da bez obzira što mnogi Brazil posmatraju kroz prizmu veterana ovaj Brazil ima i imaće u kvalifikacijama jako moćnu mladu reprezentaciju. Niti jednog trenutka u ove dvije godine nisam imao kritičnu masu jer se vidjela glava i rep onog što se radilo”.

Brazil će pokušati preko kvalifikacija do Olimpijskih igara u Japanu naredne godine.

“Prvo imamo kvalifikacije u februaru za Kopa Ameriku, a onda kom obojci kom opanci. Pokušaćemo ponovo s tim da ćemo biti jači za minimum jednog fantastičnog NBA igrača Raulzinja Neta i isto tako ću razgovarati sa Nene Ilarijom jer želim na taj turnir dovesti sve najbolje što Brazil ima”.

Osim Brazila Petrović je kao selektor vodio još Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

foto:kosarka24.ba

About The Author