ABA: Sudije radile po pravilima (VIDEO)

Iz ABA lige su saopštili kako su sudije pravilno odreagovale kod spornog detalja na meču Cedevita Olimpija – Crvena zvezda.

Sporni detalj su poeni Luke Mitrovića, koji su priznati nakon što je vrijeme isteklo. Kako su iz Lige saopštili sve je regularno kod ovog detalja pozivajući se na pravila FIBA, koja su nastupila na snagu 1.januara 2022.godine.

“ABA liga želi da informiše javnost da je odluka doneta od strane sudija bila ispravna i u punom skladu sa pravilima FIBA, koja su stupila na snagu 1. januara 2022. godine”.

Pojašnjavaju da se radi o Članu 8-4 pomenutog pravilnika:

“Sudija mora da donese odluku u konsultaciji sa IRS (sudijsko gledanje snimka) ako je moguće, ako se faul B igrača dogodio pre nego što se oglasila sirena za kraj prve četvrtine.”

“Ako je sat pokazivao vrijeme 0.0 sekundi kada je napravljen faul, odbacuje se lična greška B igrača, a koš A igrača se ne računa. Prva četvrtina je završena. Pošto je sudija komunicirao IRS snimak, štoperica za pauzu se uključuje kako bi se merio interval između četvrtina.”

Ako je sat pokazivao više od 0.0 kada je došlo do faula, koš A igrača će se računati jer je sat zaustavljen u tom trenutku, a B igraču će biti dosuđen faul. A igrač dobija jedno slobodno bacanje. Tokom izvođenja bacanja igrači moraju da budu na mestima koja su određena pravilima. Sat pokazuje preostalo vrijeme. Meč se nastavlja posle posljednjeg slobodnog bacanja”.

“Otuda, kako su sudije donijele odluku da se faul dogodio kada je sat pokazivao da je bilo više od 0.0 sekundi, što je bilo evidentno, sudijska odluka koja se tiče šuta Luke Mitrovića je bila u skladu sa pravilima”, zaključuje se u saopštenju.

Ista situacija je ove sezone bila na meču Partizan – Borac i drugačije je presuđeno. Možete je vidjeti na 52.40.

Mi smo objavili kako je koš neregularan, što je pisalo u pravilima od 2020. godine. Izvinjavamo se svima koje smo doveli u zabludu ovom objavom.

foto.aba league