ABA liga se oglasila nakon što je Evroliga saopštila da regionalno takmičenje nema više direktnu prohodnost ka tom takmičenju.

Vijest koja je za mnoge šokantna, a za neke samo logičan slijed događaja koji se odavno najavljuje iz Evrolige, samo nije zelio da se čuje je da ABA ligi od ove sezone ističe ugovor sa Evroligom i da od naredne sezone regionalni šampion nema direktnu prhodnost ka Evroligi, čiji je odavno prioritet novac, a ne istorija, tradicija, navijači u šta se klubovi sa ovih prostora najviše uzdaju. Saopšteno je kako će klub iz ABA lige (ne mora šampion) imati određene garancije za nastup u Evroligi. Ovim se dovodi u pitanje samo postojanje lige.

Na sajtu regionalnog takmičenja objavljena je izjava potpredsjednika regionalne lige Domagoja Čavlovića:
“U naredne dvije godine šampion ABA lige će imati sigurno mjesto eliti. Evroliga je uvela niz novina, između ostalog promijenila i sistem raspodjele mjesta, po kome više ne postoji direktan plasman iz domaćih liga, pa tako ni iz ABA lige. Ipak, i u novom sistemu, ABA je dobila čvrste garancije da će kroz sistem raspodjele tri vajld karte imati mjesto u Evroligi. Na nama je sada zadatak da zajedničkim radom ligu podignemo na viši nivo, da opravdamo povjerenje i izborimo se za još bolji status naših klubova”, naveo je čovjek koji je bio na sastanku čelnika Evrolige i EKA.  

U saopštenju je navedeno da će šampion ABA lige imati prednost pri dobijanju ove specijalne pozivnice, jer se u njoj ne nalazi nijedan klub sa A licencom.

foto:aba liga

About The Author