Duško Vujošević: Moja želja je da se spriječi pokušaj da Pešić ode

Vujošević konkretan.
Duško Vujošević

foto: aba liga/ Dragana Stjepanović

Duško Vujošević govorio o aktuelnom času srpske košarke.

Nebojša Čović izabran je za novog predsjednika Košarkaškog saveza Srbije. Reagovao je predsjednik Partizana, Ostoja Mijailović, koji blago rečeno se ne slaže sa ovim izborom. Duško Vujošević se kroz karijeru na klupi Partizana bezbroj puta verbalno “sukobio” sa bivšim predsjednikom Crvene zvezde. Vujošević je prokomentarisao promjene u KSS.

„Košarkaški savez Srbije ima svoj statut. Ja bih volio da on i cijela država funkcionišu kao i sve ozbiljne instituticije – po pravilima i statutima koje imaju. Nažalost, u Savezu je došlo do toga da je onog momenta kad je profunkcionisalo ovo vođstvo, prije svega kad su u pitanju rezultati seniorske reprezentacije – drugo mjesto na Filipinima i velika bronzana medalja, poslije onakve grandiozne utakmice, inače ne volim da pričam u superlativima, ali sada ne mogu da ih izbjegnem, protiv Amerikanaca u Parizu, i kad se sve to složilo… Mlađe selekcije prošle godine zlatna medalja u Nišu, ove godine srebrna i bronzana medalja.

I kad je sve to zajedno profunkcionisalo zbog toga što su to statutarne promjene mora da dođe i do kadrovskih promjena. Neki put je to činjenica, a neki put da bi sve to ostalo isto moraš sve da promijeniš. Veoma je delikatan trenutak, promjene nastupaju u trenucima uspjeha. Posebno smatram da treba, u mjestima osim predsjednika, u čijem izboru ličnosti za postavljanje na tim pozicijama, naravno, ima pun uticaj i predsjednik Saveza, birati ljude koji su komplementarni tako da Partizan i Zvezda mogu da sarađuju o preko Saveza, a da reprezentacija od toga ne trpi nikakve odlike potencijalnih sukoba vječitih, odnosno da ne trpi nikakvu štetu,“ rekao je Vujošević za Sport klub.

Koliko je bitno da Svetislav Pešić ostane na klupi reprezentacije poslije svega što je uradio?

„Smatram da je to ubedljivo najvažnija stvar u ovom momentu. I da to ne zavisi samo od Pešića. Izjave poput ‘Pešić ima obavezu’… Pešić je veoma ozbiljan čovjek i čovjek koji je mnogo pametniji nego što je u stanju da to artikuliše. On je u određenim godinama, u dobrom zdravlju za te godine. Njemu su godine donosile samo veće znanje i taložile iskustvo. Veoma je oprezan u svim odnosima i dobro procjenjiv. Znalo se kad spava, vodio je računa o sebi, kako on radi te vježbe za leđne mišiće… On je sebe očuvao i sada se sve to svodi na dobrog, starog čovjeka koji ima iskustva.

Kod njega su pare vrlo važne, ali on neće samo na osnovu para pristati da ostane. Proteklih godina uradio je fantastične stvari. Napravio je jedinu grešku kad se poslije neuspeha na Evropskom prvenstvu nije vratio sa ekipom, ne znam iz kog razloga, nikad ga nisam ni pitao. Ali on je čovjek koji je napravio odnos sa tim igračima,“ istakao je Vujošević i svoje riječi obrazložio primjerom Nikole Jokića koga je svojevremeno i sam kritikovao.

„Pešić je svjestan da je teško nastaviti u smislu da sad treba ponovo da dođu Jokić, Bogdanović, Micić i ostali. Teško je ponavljati uspjehe jer apetit dolazi što se više jede i rezultatima koje je napravio samo je povećan apetit i obaveza. Vidjelo se kad je bila proslava u ‘Nacionalnoj klasi’ poslije Igara u Parizu i kad su mu igrači pjevali na terasi koliko mu to znači. E sad, nikome on nije zgodan, on je teška figura, nije on pijun da ga bilo ko pomjera. Nije pitanje samo para već da se dozvoli da se učestvuje u odlučivanju kod bitnih stvari, koncepciji i strategiji, pogotovo o kadrovskoj politici kada je u pitanju struka. Prva obaveza predsjednika je da Pešić ostane,“ ponovio je čovjek koji je 2003. predvodio selekciju Srbije i Crne Gore na kontinentalnom šampionatu u Švedskoj.

Da li vas je iznenadila odluka Nebojše Čovića da poslije 13 godina provedenih u predsjedničkoj fotelji Crvene zvezde preuzme najodgovorniju funkciju u srpskoj košarci?

„Moja želja nije da talasam bilo šta. Moja želja je da se spriječi pokušaj da Pešić ode i da se ne zatvore do kraja mogućnosti u kadrovskoj politici kada je u pitanju, primjera radi, generalni sekretar, da se tu dovedu neki ljudi koji totalno onemogućavaju saradnju Partizana i Crvene zvezde. Čović i ja nemamo dobar privatan odnos i ne bi bilo pristojno da ja komentarišem njegovo postavljanje na to mjesto.

Želja mi je samo, iz mog ugla, a svako ima svoj ugao gledanja, da kažem da neko iskustvo i košarkašku pamet imam i ja i da kažem ono što je najbitnije kad već ne postoji Stručni savjet koji je ukinut poslije Slavnićevog odlaska sa mjesta selektora. To ukidanje je odgovaralo i pojedinim selektorima jer nije imao ko da ih kontroliše pa i predsjednicima saveza. Kad već pričamo o insticucijama, statutima i tako dalje mislim da bi trebalo vratiti Stručni savjet,“ zaključio je nekadašnji trofejni trener Partizana.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author