Vanja Marinković: Iskreno, nisam mislio, ali sam se nadao

Marinković spreman za novu sezonu.
Vanja Marinković

foto: KK Partizan

Vanja Marinković će kao kapiten predvoditi crno-bijele u sezoni 2024/2025.

Marinković se vratio u Partizan i odmah je imanovan za kapitena, a u istoriji je upisan i kao najmlađi kapiten crno-bijelih. Da li je ikada mislio da će biti u ovoj ulozi kada je 2011. došao u mlađe kategorije Partizana?

“Ne. Iskreno, nisam mislio, ali sam se nadao. Uvijek je postojala želja da se tako nešto desi, ali nisam očekivao da će se to desiti sada. Jako mi je drago što sam ponovo ovde i što sam kapiten Partizana, što sam ponovo u svom klubu. Klub je u znatno boljem stanju nego kada sam u njemu bio prije, igra se Evroliga, pune se hale, najbolji trener nas vodi… Ponovo sam tu gdje treba da budem”, istakao je Marinković za Sport klub.

Da li je Vanja mislio da će biti kapiten?

„Potajno sam se nadao da hoću. Svi su manje-više otišli, ostao je Balša. Ja sam tu bio i ranije i u nekim lošijim vremenima i imao sam saigrače koji su legende ovog kluba, pa sam vidio kako to treba da se radi. Milenko Topić, Novica Veličković, Saša Pavlović, Luka Bogdanović, Milan Mačvan… Svi ti igrači su napravili velika imena u evropskoj košarci. Bogdan Bogdanović je tada bio relativno mlad, ali stariji i iskusniji su mi mnogo pomogli.“

Marinković je sada u toj savjetodavnoj ulozi… Kako objašnjava novajlijama – i strancima i domaćim igračima – šta znači nastupati za Partizan?

„Mislim da su svi manje-više svjesni gdje su došli. To su sve pametni momci i dobri ljudi. Imali smo neke razgovore na tu temu. Često postavljaju pitanja. Zajedno su tek jedan mjesec. Vremenom ćemo se sve više upoznavati, a oni će shvatati gdje su došli i za koji klub igraju. Ja ću biti tu da im pomognem, ali mislim da su svi svjesni kako treba da se bore za ovaj klub.“

Željko Obradović se vrlo često trudi da istakne Marinkovića kao vođu tima – koliko imponuju takve reči najtrofejnijeg evropskog trenera?

„Velika je to čast i velika odgovornost. Kada ti takav trener da neku ulogu i stavi te u poziciju da budeš jedan od lidera. Jako mi je drago. To pokazuje da mi vjeruje i da vjeruje svima nama. Zasad je sve super, saradnja sa njim je onakva kakvu sam očekivao“, opisuje Marinković.

O strukturi tima, koji će biti defanzivno orijentisan.

„Tako je tim pravljen. Faktički svih 16 igrača mogu da igraju odbranu agresivno tokom cijele utakmice. Valjda je i to bila filozofija prilikom formiranja tima. Bićemo “problem”. Fizički smo veliki, čvrsti u odbrani i to će nam biti jedan od naših aduta. Iz odbrane ćemo tražiti lake poene u napadu i samopouzdanje.

Pitali su me ‘Ko je najbolji defanzivac u Partizanu?’ a ja mislim da su svi ovde najbolji. Bićemo dobri u odbrani. U napadu imamo mnoge igrače koji mogu da naprave prednost i za sebe i za druge. Stvarno ne mislim da ćemo biti tanki u napadu zbog toga što ćemo biti dobri u odbrani. Naprotiv”, podvukao je Vanja Marinković.

Partizan prvu zvaničnu utakmicu igra u srijedu od 19 časova, kada dočekuje Borac Čačak u ABA ligi.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author