Evroliga po ugledu na NBA uvodi finansijski fer plej

Evroliga uvodi nove regulacije.
Evroliga

foto: euroleague

Evroliga je uvela finansijsku granicu preko koje klubovi ne bi smjeli da idu kad su u pitanju troškovi za plate igrača.

Odnosno, za svaki evro preko koji potroše plaćaće penale. Sve veće i veće, zavisno od toga koliko preko granice budu išli.

U najkraćem – u sezoni 2027/2028. Ovu i sljedeću sezonu klubovi bi trebalo da iskoriste da pročešljaju pravila i pripreme se za njihovu implementaciju. Prve mjere biće postepeno uvođene u naredne dvije sezone.

Na osnovu prosječnog prihoda klubova/vlasnika A licenci, a to su: Barselona, Real Madrid, Baskonija, Olimpija Milano, Anadolu Efes, Fenerbahče, Makabi Tel Aviv, Žalgiris, Bajern, Asvel, Panatinaikos, Olimpijakos. U prihode se inače računaju zarade od prodaje ulaznica i svega ostalog na dan utakmica, pa od marketinga, odnosno sponzorskih ugovora, pa od “ostalog“ gdje bi se recimo računao i novac od prodaje igrača, mada toga u košarci i nema u toj mjeri piše Mozzart sport.

VidJećemo šta će još da se računa u to “ostalo“, jer postoji bojazan da bi baš tu klubovi mogli da manipulišu sumama? Jer da podvučemo, prihod nije isto što i budžet. Sada će klubovi morati da ga opravdavaju. Otkud te pare u budžetu? Jer tek da podsjetimo da su i Real i Barselona posljednjih sezona skraćivali budžete košarkaškim sekcijama, jer troše i više nego duplo više od onoga što zarade. A ne zarade više od 15.000.000 evra.

Jednako bitno pitanje: koliko će Evroliga biti stroga u kontroli?

KOLIKO SMIJU KLUBOVI DA TROŠE

Ovde postoje četiri obračuna na koje klubovi mogu da se pozivaju.

Niski nivo plate

Bazični nivo plate

Visoki nivo plate

NISKO NIVO PLATE: Ovo je prosto i predstavlja minimum koji klubovi moraju da ulože u ekipe, a minimum je 32 odsto od prosječnog prihoda vlasnika A licenci. Ako pretpostavimo da je u posljednje dvije godine prosječna zarada iznosila 10.000.000 evra, onda bi svaki tm Evrolige morao da na neto plate igrača potroši minimalno 3.200.000 evra. Međutim, klubovi koji nemaju A licencu mogli bi da idu čak i ispod toga.

BAZIČNI NIVO PLATE: Ovime se klubovima dozvoljava da troše do 40 odsto od prosječnih prihoda vlasnika A licenci, ali uz brojne izuzetke. Naime, u tih 40 odsto – ili onih projektovanih 4.000.000 evra – ne bi bile uključene plate:

  • Dvojice najplaćenijih igraća (Anchor players)
  • U23 igrača
  • Igrača sa dugoročnim povredama (minimum dvomjesečna pauza se račuma)
  • Igrača koji su proveli barem tri godine u klubu (Extended tenure players), nebitno da li u tom mandatu ili u više njih. Njima se u ovih 40 odsto neće obračunavati samo 25 odsto od plate.
  • “Medium range-exception“ igrač. Nije jasno definisano, ali recimo da je to plata jednog igrača, obračunata na osnovu „minimalnog i maksimalnog procenta bazičnog nivoa plate“, kako navodi Evroliga. U primjeru je navela da bi uz hipotetiški prosječni prihod od 20.000.000 evra “medium-range“ izuzetak bio igrač sa platom od 600.000 evra.

VISOKI NIVO PLATE: Slično bazičnom nivou, sa dvije bitne razlike. U ovom slučaju klubovi mogu da potroše 60 odsto od prosječnog prihoda vlasnika A licenci, ali bi u tu sumu bila uračunata i dva najplaćenija igrača ekipe. Dakle, mogli bi na plate da teoretski potroše 6.000.000 evra neto, a da se u tu sumu ne računaju:

  • U23 igrači
  • Igrači sa dugoročnim povredama
  • “Extended Tenure“ igrači (ne računa se samo 25 odsto plate)
  • “Medium-range“ izuzeci.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author