Žarko Milaković: ABA liga sve više postaje razvojna

foto: Nikola Vuruna/Igokea

Deron Rasel i Trent Frejzer su nakon samo nekoliko mjeseci provedenih u ligi pokazali kvalitet i izborili se za nove angažmane i jake ugovore.

Rasel je nakon sjajne polusezone u Mornaru prešao u Galatasaraj, dok je Frejžer potpisao za Zenit, a FMP je dobio i značajno obeštećenje. Klubovi iz ABA lige nisu često angažovali pojačanja direktno sa koledža. Međutim, u posljednje vrijeme situacija se promijenila. Upravo su ova dva košarkaša primjer da se uz dobar skauting može doći do kvalitetnog pojačanja, koje se može višestruko isplatiti.

Trener Žarko Milaković ističe da se situacija u vezi sa dolaskom američkih košarkaša promijenila.

“Amerika je sad postala otvorenije tržište. Dolazak naših trenera poput Igora Kokoškova, Dejana Milojevića, Darka Rajkovića, Ognjena Stojakovića otvorio je mogućnost da se lakše dolazi do informacija o košarkašima. ABA liga je nakon dolaska vrhunskih stručnjaka Željka Obradovića i Duška Ivanovića, kao i košarkaša Fakunda Kampaca, Luke Vildoze, Džejmsa Nanelija postala još bolje praćena i samim tim se vidi mogućnost za dalji napredak, posebno u situaciji kad klubovi pored ABA lige igraju i evropska takmičenja. Zbog toga i ne čudi želja npr. FMP-a da igra FIBA Ligu šampiona jer to dodatno privlači igrače”, kaže Milaković za “Glas Srpske”.

Partizan i Crvena zvezda su se finansijski odvojili od ostatka lige pa su preostali klubovi počeli da mijenjaju i svoje prioritete.

“ABA liga sve više gubi kvalitet, ali mislim da polako postaje razvojna liga. Često čujemo kako se kvalitet povećava, ali to je, u suštini, tačno za dva vodeća kluba, Crvenu zvezdu i Partizan, koji su odskočili finansijski u odnosu na ostatak lige. Ostali timovi sad više gledaju kako da afirmišu košarkaše”, dodao je Milaković.

Naporan ritam igranja na dva fronta, ali i činjenica da ABA liga ima dva predstavnika u Evroligi donijeli su minutažu i za mlađe igrače u ovim timovima, što do ove sezone nije bio slučaj.

“Činjenica je da bi dva predstavnika iz ABA lige dodatno smanjila tenzije te omogućila da se afirmišu mladi igrači. Dolazak Željka Obradovića i Duška Ivanovića je podigrao rejting i afirmisao ligu, a sad mladi igrači imaju šansu da se nametnu kroz ABA i sve je na njima. Petrušev se već nametnuo u Zvezdi, Ilić dobija šansu ne samo u ABA ligi već i Evroligi, a tu su svakako i Trifunović, Smailagić, Vukčević. To nije bio slučaj ranije”, poručio je Milaković.

Igokea je, prema riječima Milakovića, primjer kako uz dobar rad mladi igrači mogu da napreduju.

“Igokea je nastavila da razvija mlade igrače i to mi je baš drago. Ilić je otišao u Zvezdu, a doveli su Ognjena Stankovića, braću Tanasković. Kroz saradnju sa Borcem su mladi igrači dobili minutažu i šansu da se dokažu. Kosta Kondić i Nikola Tanasković su to iskoristili, a sad šansu imaju i drugi momci”.

About The Author