Glikman: Kampacovi agenti su bili svjesni situacije

Glikman

foto: Euroleague

Maršal Glikman objasnio zašto Fakundo Kampaco ne može da igra za Crvenu zvezdu u Evroligi.

Drugi čovjek ovog takmičenja mogao je da “poništi” odluku.

“To je veliki korak naprijed, s obzirom na to da imamo i udruženje igrača. Sve je dio okvirnog sporazuma, jer jedan od najvećih problema za igrače je taj, što, kako kažu: ‘Moramo biti plaćeni i to na vrijeme’. To je jedna od glavnih tema kojom se bavimo u našem sporazumu”, rekao je Glikman za BasketNews.

“Kao što znate, igrači nisu dobijali isplate na vrijeme. Imamo nezavisno regularno tijelo koje služi kao Komisija za kontrolu i bavi se dubokim istragama. Ne želim da ulazim u detalje njihovog rada, ali mi nismo uključeni. Nezavisni su, zaista su nezavisni. Riječ je o tri advokata koja nemaju veze sa košarkom.”

Govorio je i konkretno o slučaju Kampaco.

“Došli su do zaključka kako klub ne izlazi sa neophodnim informacijama. U međuvremenu su mogli da registruju igrače koje ne bi mogli da registruju, a time su stekli potencijalnu konkurentsku prednost koju inače ne bi imali. Znate šta znači riječ amnestija. Jedino što ja mogu da sprovedem u djelo kao CEO je amnestija, a to znači da mogu da učinim cijelu stvar kao da se nikada nije ni desila. To je pravo značenje amnestije.”

Ova odluka nema veze sa Kampacom lično.

“Nije bilo pitanje može li Kampaco da igra ili ne. Nema to konkretne veze sa Fakundom. Moramo da održavamo integritet sistema, posebno u situacijama kada to Komisija za kontrolu traži od nas. Smatrao sam da nije prikladno da se ja kao CEO umiješam u cijeli slučaj i mijenjam nešto što traje već duže vrijeme.”

Glikman kaže i kako se čuo sa Kampacom.

“Poslao mi je mail, izuzetno kulturan, a ja sam mu odgovorio i detaljno objasnio situaciju. Osjećam se lično loše zbog Fakunda. Očigledno da bismo svi željeli da ga vidimo na terenu, to nije pitanje. Mislim da su Džejms i Motiejunas u vašem podkastu objasnili sve.”

Motiujunas i Džejms su rekli:” Ako ne plaćate igrače, ovo je situacija koju ćete dobiti. Čak i ako je Kampaco žrtva, bilo koji drugi igrač bi mogao biti u ovoj situaciji. Ali govorimo o svim igračima kroz jednog tipa. Moramo biti zaštićeni da se ovakve situacije ne pojave.”

“Mislim da smo uradili pravu stvar. Svi želimo da on igra, ne bi bilo prikladno da sam se uključio u slučaj. Moj posao je da branim interese svih igrača. Ako Kampaco ima pritužbe, treba da razgovara sa svojim agentima. Oni su bili svjesni situacije“, kaže Glikman.

U medijima su se pojavili natpisi kako je Kampaco dobio garancije Evrolige da će pomenuto takmičenje ukinuti zabranu Crvenoj zvezdi.

“Niko nije razgovarao sa mnom. Ne znam ko bi im dao to uvjerenje. Ponavljam, pomenuta Komisija je nezavisno tijelo. Oni daju preporuke, to ide na finansijsku Komisiju, poslije čega se sprovode sankcije ako ima potrebe. Ne postoji bilo kakva data garancija koju je neko dao”, rekao je Glikman, pa dodao:

“Osjećam se loše zbog njega. Volio bih da ga vidim na terenu. On je rekao da nije stvar njegove krivice, sa čime se slažem. Mislim da su agenti bili svjesni situacije, pa uprkos svemu riješili da ga potpišu tamo. Znate da nije bilo greške ili čega god. Ljudi su govorili kako je moglo biti i nekih drugih sankcija, ali sankcije se izriču kako bi dale efekat.”

About The Author