Gurović: Za svoju zemlju igrao bih i jednom nogom

Proslavljeni srpski košarkaš Milan Gurović večeras je obradovao mališane banjalučke škole košarke Real, koja nosi isto ime kao i košarkaška akademija koju je osnovao u Beogradu.

Milan Gurović se nakon uspješne igračke karijere, kratko bavio trenerskom, a zatim se u potpunosti posvetio košarkaškoj Akademiji Real koju je osnovao u Beogradu. Trenutno je na Akademiji 100 talentovanih igrača, a pravu priliku za provjeru kvaliteta Realove kadetske selekcije Gurović je pronašao upravo u Banjaluci gdje će snage odmjeriti sa kadetima Borca i Igokee. večeras se fotografisao i dijeli aurograme klincima iz banjalučko Reala.

“Jedna lijepa slika večeras ovdje i čast mi je što sam dio ove manifestacije. Real iz Banjaluke lijepo funkcioniše, ima veliki broj djece što je pokazatelj da je zdrava priča. Napravili smo saradnju između dva Reala, mi smo mlad klub, pravimo već zavidne rezultate i očekujemo da za koju godinu budemo još bolji”, rekao je Gurović.

Klupsku košarku Srbije Gurović nema priliku u potpunosti da isprati zbog, kako kaže svoje velike posvećenosti Akademiji, ali reprezentativnu i te tako prati, i predviđa joj bolju budućnost od kako je odgovornost seniorskog tima na sebe preuzeo srpski stručnjak Svetislav Pešić sa kojim je on osvojio posljednju titulu šampiona svijeta na SP u Indijanapolisu 2002. godine. Tada je u četvrtfinalu savladana selekcija SAD. Gurović vjeruje da i ova generacija može da parira američkim košarkašima.

“Ostarili smo, svaki dan se probudim sa nekom sijedom više. Prošlo je 20 godina, možda smo tek sad svjesni šta smo napravili na globalnom nivou. Jednostavno nadam se da ćemo ponoviti to jer imamo kapacitete, izvor smo suvih talenata, samo treba neko da radi s njima da bismo to ponovili. Apsolutno bismo mogli da im pariramo, nadam se ako se Jokić vrati, Bogdan, Bjelica, Teo koji je već u godinama, ali može još da pruži, uz Guduruića i Dobrića koji dolaze, Pokuševskog… Mislim da imamo sijaset dobrih igrača, ta smjena generacija je morala da dođe, ali mislim će ova generacija lijepo da predstavlja našu košarku”, poručio je Gurović.

Manje poznat detalj je da je tada na okupljanje reprezentacije pred Svjetsko prvenstvo u Indijanapolisu, kao član Unikahe, došao sa povrijeđenim zglobom.

“Skoro 80 posto ligamenata zgloba je puklo, ali to je nevažno, nisam ni sada trebao to da kažem. Volim svoju zemlju, Srbiju, a i Republiku Srpsku. Uvijek bi za svoju zemlju igrao i sa jednom nogom. Prvo, igranje za reprezentaciju je stvar kućnog vaspitanja. Drugo, to je osjećaj pripadnosti i treće, da voliš taj narod, da ga prezentuješ i igraš za taj narod, nikakve pare tu nisu važne”, zaključio je Gurović.

foto:Crvena zvezda mts

About The Author