Borac nije stepenica niže, neko korak naprijed

Poslije osam godina provedenih u inostranstvu tokom kojih je promijenio nekoliko klubova Njegoš Sikiraš vraća se sa jednom željom – da pokrene karijeru koja je godinama stagnirala. Dolazak u Borac ne vidi kao korak nazad već kao pozitivan pomak.

“Posljednje četiri godine proveo sam kao član Fuenlabrade, ekipe iz predgrađa Madrida, i slobodno mogu da kažem da moja karijera nije išla očekivanim putem. Sada je došao trenutak da resetujem karijeru i krenem u pravom smjeru, onom kojeg sam očekivao ranije. Neko će reći da ovaj potaz stepenica niže za mene, ali ja to ne vidim tako već doživljavam kao korak naprijed”, izjavio je Sikiraš za “Glas Srpske”.

Mladiću iz Pala ovo je prvi klub u rodnoj državi i pred domaćim navijačima.

“Eto zanimljivo je da je došao i taj trenutak pa ću zaigrati u domaćem klubu tako da mi je veoma drago zbog toga. Biće mi lako da se uklopim sa našim ljudima, jer znam koliko vole i cijene košarku. Odlučio sam se za dolazak jer Borac ima tradiciju, ljudi ga vole i pozitivno se izjašnjavaju o njemu te znam da ću imati dobre uslove. Bio sam u kontaktu sa predsjednikom kluba Milanom Đajićem nakon čega sam se lako odlučio na ovaj korak. Sviđa mi se stabilnost kluba kao i ambicije da napadnemo vrh Druge ABA lige i Lige BiH. Dolazak u Borac smatram kao dobar potez da vratim seniorske minute”, istakao je Sikiraš.

Prošle sezone Borac je zauzeo treće mjesto na tabeli kao debitant u Drugoj ABA ligi dok je ispao u četvrtfinalu doigravanja od Podgorice. Utakmice u drugom razredu regionalnog takmičenja nije mnogo pratio proteklih sezona.

“Iskren da budem, slabije sam pratio, ali sam mnogo toga dobrog čuo od drugova koji igraju to takmičenje. Pričali su mi da je veoma kvalitetna te da raste iz godine u godinu. Drago mi je zbog toga i tu sam da ostavim dublji trag. Imam dobar osjećaj na početku svega ovog i vjerujem da će sve biti dobro. Ne zanimaju me komentari da sam kao napravio korak nazad i dokazaću da nisam”, rekao je Sikiraš koji pokriva pozicije krila i krilnog centra.

Još kao dječak pridružio se bijeljinskoj Budućnosti i treneru Dariju Čojiću odakle ga je put vodio u italijansku Stela Azuru.

“Nakon samo mjesec treniranja na Palama otišao sam kod Darija, a od njega u Stela Azuru gdje sam proveo tri godine. Taj period pamtim po tome jer sam tokom njega pravio uspjehe, kako sa ekipom tako i sa reprezentacijom BiH. Poslije je došla saradnja sa Fuenlabradom koja me često slala na pozajmice što je svaki put značilo novo uklapanje u tim pa nisam uspio da pokažem sve što znam. Iskreno, tek sada sa ove vremenske distance svjestan sam da to nije bio pravi put za mene, dok dolazak u Borac vidim kao pravu stvar”, naglasio je Sikiraš.

Zna šta je mu je nedostajalo da se pokaže u pravom svjetlu.

“Svima je poznato da je prva liga Španije najjača na svijetu i jako malo grešaka smiješ napraviti koje će neko tolerisati. Tamo jednostavno nema lošeg igrača u cijeloj ligi tako da nisam imao prostora za usavršavanje. Mislim da je to bio prevelik korak u tom trenutku. Trebalo je da idem stepenicu po stepenicu. Nemam mnogo godina, vjerujem da se mogu vratiti na pravi put i sada ću ići postepeno”, rekao je Sikiraš.

Pored Fuenlabrade u Španiji je još igrao za Hetafe, Obilu, Tormes, Pejšegalego i Melilu koji nastupaju u drugoj i trećoj ligi pa može da povuče liniju između tih takmičenja.

“Ne poznajem još Drugu ABA ligu, ali vjerujem da je na približnom nivou kao Druga liga Španije u kojoj igra veliki broj veterana sa iskustvom iz Prve lige. U Španiji je sve više biznisa, a sve manje sporta pa je drugačiji i pristup igračima kojima oni koji bi to trebalo ne ulijevaju mnogo samopouzdanja da rade dalje. Znam da situacija nije takva ovdje tako da je to jedan od razloga dolaska”, kazao je Sikiraš.

foto:

About The Author