Bertomeu o planovima za nastavak Evrolige i Evrokupa

Evroliga i Evrokup prekinuti su sredinom marta. Razlog svi znamo – pandemija virusa Korona.

Oni koji nisu završili takmičenja čekaju šta će reći Evroliga da bi mogli odrediti kako će i oni da se ponašaju. Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu imao je danas videokonferenciju i ponovio stav kako želi da se elitno takmičenje završi na terenu.

“Jasno je da smo u teškom trenutku za sve, za zajednice, za biznis. Ovo je momenat koji se nikada nije desio. Momenat u kom ne možemo da mislimo na sebe, treba da prioritet bude zdravlje ljudi,” rekao je Bertomeu i nastavio:.

“Bili smo primorani da zaustavimo naša takmičenja. To smo uradili nekoliko sati prije nego što je bio pozitivan igrač Reala, nekoliko sati prije NBA i nekoliko dana pre UEFA takmičenja. Pričali smo sa svim klubovima. U stalnom smo kontaktu sa igračima i trenerima i očekujemo da uskoro imamo neke rezultate ovih razgovora. Prerano je imati bilo kakve zaključke jer mnogo zavisi od finalnog secnarija.”

Njegova želja je da se sezona završi na terenu, ali po svemu sudeći bez prisustva publike.

“Saveznici će nam biti televizije i marketing kompanije. Hoćemo to da uradimo ali samo kada uslovi dozvole. Ne želimo da ugrozimo zdravlje igrača, timova, trenera, sudija i navijača. Ako budemo mogli da garantujemo da nema rizika onda ćemo nastaviti takmičenje i hoćemo da igramo sve do kraja. Imamo protokol da se igrači vrate u svoje gradove i tri nedelje da se spremaju za nastavak sezone. Pričamo sa Kelnom koji će biti domaćin Fajnal-fora i pričamo o alternativnim datumima.Prerano je pričati o gradu u kome bi se eventualno igrale sve utakmice.”

Ne isključuje mogućnost promjene postojećeg formata takmičenja.

“Postoji mogućnost da ne možemo da zadržimo trenutni format. Radimo na alternativnim planovima, možda da završimo ligu u nekoj zemlji ili da se plej-of završi kao Fajnal-ejt turnir.

Identičan scenario predviđen je i za Evrokup.

“Moramo da poštujemo sva mišljenja i da ih shvatimo. Nećemo da planiramo da nastavimo takmičenje ako nemamo 100 odsto garancije o bezbjednosti igrača, trenera i ostalih. Pitanje je kako ih ubijediti, iako pretpostavljamo da će uslovi biti dobri za igranje. Ponudićemo im da dođu da učestvuju u organizaciji događaja da vide da je bezbjedno. Uključićemo ih i učinićemo sve da im je komforno sa odlukom koju donesemo i sve će biti transparentno.”

O učesnicima Evrolige za narednu sezonu, Bertomeu nije želio da govori. Kaže da je još suviše rano za tako nešto.
“Fokusirani smo na trenutnu sezonu. Još ne razmišljamo o vajld-kardovima i narednoj godini, želimo da završimo ovu sezonu. Nemamo na umu ko će igrati naredne godine, imamo procedure kako timovi ulaze u Evroligu i jedini problem možemo da imamo ako se neka domaća takmičenja ne završe. Mjesta u Evrokupu se određuju prema plasmanu iz nacionalnih prvenstava, tako da ćemo tu imati problem. Mislim da ABA liga nema previše razloga da se plaši za mjesto u Evroligi. Oduvek je imala predstavnika. Shvatamo koliko je Balkan važan za Evropu”.

foto:euroelague

About The Author