Srbija preko Koreje do četvrtfinala

Najbolje košarkašice Srbije savladale su u izuzetno teškoj utakmici Koreju 61:65 (10:17, 14:15, 20:18, 17:15) i obezbijedile plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara u Tokiju sa druge pozicije u A grupi.

Protivnik naše reprezentacije biće poznat u ponedeljak popodne, poslije posljednjeg meča Australija – Portoriko i žreba četvrtfinala.

Odlično je Srbija otvorila meč, preko Crvendakić koja je vezala pet poena za 5:0 u minutu. Tjerao je srpski tim rivala na greške, pa je poslije dva i po minuta igre bilo 9:1. Grešila je i Srbija, pa prednost nije bila mnogo veća jer je Koreja u prvih pet minuta iz igre šutirala 10:0. U drugom dijelu četvrtine Koreanke su smanjile na 9:13…

Smanjio je rival na startu druge deonice na 15:19, ali je Crvendakić ponovo vezala četiri poena za dvocifrenu prednost u 14. minutu – 25:15. Kontrolisale su srpske djevojke igru iako je rival dominirao u skoku, dok su Korejke konstantno pokušavale šutevima za tri poena, a kada su pogodile četvrtu iz čak 20 pokušaja, u 19. minutu prišle su na 24:29. Izabranice selektorke Marine Maljković na veliki odmor su otišle sa „plus osam“ – 32:24.

Pogodila je Krajišnik na početku treće četvrtine za 34:24, ali su poslije čak tri faula u napadu našeg tima Korejke serijom 8:2 prišle na 32:36. Vezale su rivalke dvije trojke i dvojku (8:0 serija) i u 26. minutu i izjednačile – 40:40. Zatražila je Maljković tajm aut, poslije koga se igralo koš za koš sve do trojke Crvendakić za 48:44 u 29. minutu, a na posljednju odmor otišli smo sa 50:44.

Igrale su Korejke izuzetno čvrsto i na startu posljednjeg perioda. Poslije poena Krajišnik poveli smo 53:46, ali je Park pogodila trojku uz faul i smanjila na 51:53 u 33. minutu. Pogodila je Anderson za 56:51, ali su Korejke sve pogađale, ponovo trojkom zaokružile seriju 7:0 i povele u 36. minutu – 58:56. Izjednačila je Bruks, ali je rival ponovo ubacio trojku. Tri minuta prije kraja bili smo u minimalnom minusu – 60:61. Pogodila je Bruks dva slobodna bacanja za 62:61, uslijedili su promašaji na obe strane, da bi Bruks poentirala uz faul 1:12 prije kraja za 65:61. Još jednom su promašile Korejke, pa Krajišnik i Andreson, ali smo imali dva skoka u napadu. Pogodila je Vasić, sudije odlučile da je istekao napad i poslije gledanja snimka na 2.5 sekundi prije kraja. Imala je Koreja posljednji napad ali ga nisu iskoristile i počelo je velike slavlje Srbije.

Najefikasnija u pobjedničkoj ekipi bila je Aleksandra Crvendakić sa 15, poen manje ubacila je Tina Krajišnik, Ivon Anderson je postigla 12, a Jelena Bruks 11 poena.

Marina Maljković, selektor Srbije prokometarisala je meč.

“Vidjeli ste i sami, nevjerovatno je koliko je jak ovaj turnir. Jednostavno ne postoji ekipa za koju znaš unaprijed da ćeš da je dobiješ. Ruku na srce, u Riju smo imali tri-četiri ekipe koje smo mogli da dobijemo. Ne mi, nego svi. Nismo slučajno, ceo moj stručni štab, u Aziji, na raznim stranama Azije. Dešava se nešto. Vidite da je ženska košarka u Japanu, Kini, u Koreji na jako visokom nivou. U svakom slučaju, ženska košarka strahovito napreduje. Ogromna je razlika u kvalitetu tima u odnosu Rio i sada Tokio. Sa razlogom, bez ikakvog čuđenja, imamo ovako teške utakmice”.

Na pitanje, koliko je bilo teško pripremiti ekipu za ovakvog protivnika, Maljkovićeva je rekla:

“Posebno je teško jer ti znaš, pošto živiš ovde i savršeno znaš kako to funkcioniše i kakve su njihove glave, a mi smo ipak Evropljani i svi mi iz Evrope imamo ono „možda ćemo lako“, „nije to baš tako“ ili „neće baš 40 minuta“. Hoće, hoće… Vidjeli smo i u drugim sportovima šta se dešavalo sa ljudima ovog kontinenta. Tako da, sa te strane je bilo dodatno teško, jer je teško kada ti znaš a ne možeš do kraja nekog ko nije bio tu i ko se nije susreo sa tim, da ubijediš. Realno, mi dugo nismo igrali utakmice sa ekipama iz Azije, čak je bilo planirano da igramo prijateljske, namjerno, pred Olimpijske igre, ali je to sve otkazano. To nismo imali, ali to je i sada nebitno. Davno prošlo vrijeme. Mnogo smo loše odigrali. Mnogo loše! Potpuno bez prisustva, fokusa i glave. Evo već treća utakmica zaredom, da tu imamo najviše problema. Sada je tema skupiti se i izginuti, ali do kraja, za svoju zemlju, bez ikakvih fraza. Ili jesi ili nisi…”

Tina Krajišnik odigrala je još jednu borbenu utakmicu.

Pobijedile smo i stvarno sam ponosna na moje saigračice. Srećna sam što smo u četvrtfinalu, ali nisam zadovoljna onim što smo uradile sada na terenu. Mislim da je glavni razlog bio nedostatak fokusa. Znale smo kako igraju, kakav je njihov stil igre, da nikada ne odustaju do samog kraja i zaista želim da im na tome čestitam. Morale smo mnogo bolje. Moraćemo da se bolje fokusiramo, da riješimo naše probleme i da igramo našu igru. Mislim da naš tim ima mnogo više da pokaže i mnogo više da dostigne. Zaista vjerujem da ćemo uraditi bolje”.

foto:fiba

About The Author