Ova ekipa je spremna da se bori za svaku loptu

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra započinje svoj nastup na Evropskom prvenstvu.

Prvi put nakon 1999. BiH će zaigrati na velikom takmičenju, a prvi rival će im biti Belgija.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije, a javnosti su se obratili selektor Goran Lojo i kapiten Milica Deura.

“Pozdrav svima, sretni smo da smo tu nakon 22 godine, konačno ćemo učestvovati na Euru. Sutra imamo meč protiv Belgije koja je jedna od favorita turnira, pa tako i naše grupe. Pripremali smo se dobro i daćemo najbolje od sebe. Vidjećemo šta će se na kraju desiti”, rekla je Deura.

Potom se pristunima obratio i selektor Lojo, koji je uvjeren da se Zmajice mogu nositi sa svima.

“Kao što je Milica rekla, sretni smo što smo tu nakon tako dugog vremena. Možemo se takmičiti sa svima, pobijedili smo Rusiju i učinićemo sve što možemo da prođemo ovu grupu. Belgija je jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova prvaka, ali ova generacija je spremna da se bori za svaku loptu. U kvalifikacijama smo pokazali da možemo igrati sa svima. Obećavam svima dobru utakmicu sutra”, istakao je Lojo.

Na pitanje da li će problem predstavljati to što Jonquel Jones nije igrala pipremne utakmice, Lojo je rekao:

“To je jedan od problema, ali jedna pozitivna stvar je što je već igrala s nama u kvalifikacijama. Igrala je četiri utakmice i zna tim, a tim zna nju. Ona se prilagodila brzo i ne vjerujem da će biti problema.”

Ranije je malo falilo Zmajicama da se plasiraju na veliko takmičenje, a Lojo je istakao da je ovaj put kohezija ekipe bila na visokom nivou te da se uz pomoć pomenute Jones BiH uspjela domoći Eura.

“Dugo smo zajedno jer vodim tim od 2017. godine i ranije smo bili korak od plasmana. Zbog koš-razlike se jednom nismo plasirali, a ovaj put je kohezija i hemija unutar našeg tima na visokom nivou. Dobro smo radili i dobro selektirali tim, a tu je i Jonquel i uspjeli smo da se sada plasiramo. Možemo se boriti s ovim timovima koji su ovdje“, zaključio je Lojo.

“Ovo je kruna karijere za svaku košarkašicu koja će igrati tu. Poštujemo svakog, ali ne bojimo se nikog i sutra ćemo samo dati svoj maksimum. Nadam se da ćemo imati jednu pobjedu koja je dovoljna da prođemo u narednu fazu”, dodala je Deura za kraj.

Sutrašnja utakmica BiH – Belgija počinje u 15 sati.

foto:basket.ba