Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju

Na ceremoniji koju je FIBA danas održala u japanskom gradu Ucunomija i zvanično je potvrđeno učešće muške 3×3 reprezentacije Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju! Prvi put će 3×3 košarka imati svoje mjesto na Olimpijskim igrama, a time je značaj učešća naše reprezentacije veći.

U Ucunuomiji se 2. i 3. novembra održava finalni turnir FIBA 3h3 Masters serije, te je zato ovaj grad i odabran za domaćina ceremonije. Takođe treba naglasiti da je datum održavanja ceremonije takođe simboličan, jer se svake godine 1. novembra pravi „presjek“ FIBA 3×3 rang liste federacija, te se na osnovu pozicije svake od federacija u svakoj od kategorija (seniori, seniorke, U23 muškarci i žene, U18 – juniori i juniorke), upućuju pozivi federacijama za učešće njihovih selekcija na svetskim takmičenjima u organizaciji FIBA 3×3.

Na ceremoniji kojoj su bili prisutni i predsednik FIBA Hamane Nijang uz generalnog sekretara FIBA Andreasa Zaglakisa, FIBA je objavila imena po četiri reprezentacije u ženskoj i muškoj konkurenciji koje će direktno, na osnovu pozicije federacije na FIBA 3×3 rang listi, biti učesnici Olimpijskih igara u Tokiju. U muškoj konkurenciji su to: Srbija, Rusija, Kina i Japan. Kod žena su direktni učesnici Olimpijskih igara reprezentacije Kine, Rusije, Mongolije i Rumunije. Treba imati na umu da je u svakoj od kategorija moguće imati maksimalno dvije ekipe sa istog kontinenta (FIBA zone), a domaćin Japan ima samo šansu za jednim predstavnikom – ženskom 3h3 reprezentacijom.

Predsjednik KSS Predrag Danilović izuzetno je zadovoljan što su srpski basketaši dobili vizu za Olimpijske igre u Tokiju.

“Ovo je ogroman uspjeh za Košarkaški savez Srbije i kompletnu srpsku košarku, za sve ljude koji su posljednjih godina angažovani u našoj 3h3 košarci! Ponosan sam na igrače koji su nosili i koji nose dres naše države, osvajaju medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima i koji su sigurno najzaslužniji što se Srbija direktno plasirala na Olimpijske igre 2020. Vjerujem da će naši momci napraviti dobar rezultat u Tokiju”, rekao je predsjednik KSS Predrag Danilović.

Evo šta su nakon ceremonije rekli dosadašnji reprezentativci Srbije u 3h3košarci:

“Sada je i zvanično obezbeđeno učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, a zasluge za to pripadaju svim igračima i ekipama iz Srbije koji postižu sjajne rezultate širom svijeta, kao i Košarkaškom savezu Srbije koji je organizovao veliki broj fenomenalnih turnira ove i prethodnih godina. Svi smo, naravno, presrećni što ćemo igrati sljedeće godine u Tokiju. Kao i uvijek kada se igra za reprezentaciju Srbije cilj je medalja. Uvjeren sam da ćemo važiti za favorite za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama. To nam je svakako najbitniji turnir sljedeće godine i sve ćemo podrediti tome jer želimo da osvojimo medalju u Tokiju”, rekao je Dejan Majstorović.

“Presrećan sam što smo ostvarili plasman na Olimpijske igre u Tokiju sledeće godine. Mislim da je to nešto što je donekle bilo očekivano, ali je svakako ova godina bila najvažnija i jedina važna za to. Sada smo kao federacija na kraju godine definitivno zauzeli prvo mjesto i time ostvarili direktan plasman na Olimpijske igre sljedeće godine. Predstoji nam sada spremanje za to takmičenje i borba za to mesto u reprezentaciji koja dolazi iz države koja dominira u ovom sportu. Svakako smo mi i glavni pretendenti za neku od medalja, ali na samim OI neće biti lako, jer će se sve reprezentacije maksimalno fokusirati na taj turnir”, izjavio je Stefan Stojačić.

foto:kss

About The Author