Moka:Lako je bilo napraviti Dražena,Kukoča,Rađu…

Zoran Moka Slavnić pričao za naš portal.

Jedan od rijetkih koji je u igračkoj karijeri osvojio olimpijsko,svijetsko i evropsko zlato, te jedini u istroji koji je bio igrač i trener vječitih rivala Crvene zvezde i Partizana, Zoran Slavnić, promoter je turnira Evrolige za košarkaše u kolicima. Dva dana je u Banjaluci zdušno bodrio i savjetima pomagao KKI Vrbas,koji je prošao na finalni turnir.

“Postao sam zagriženi fan. Ovo što sam vidio. To ne da je viteštvo ne da je teško.Oduševljen sam što je Vrbas otišao među četiri najbolje ekipe u Evropi. Ako sada Srpska ne prepozna da je to najveći brend entiteta onda nemaju sluha.Odajem im veliko priznanje i zahvalnost što su me zvali da budem promoter”,rekao je Slavnić na početku razgovora za naš portal.

Slavnić je član FIBA kuće slavnih, a zanimalo nas je da li mlađe generacije znaju za njega.

“Ne vjerujem.Pogotovo što nisam aktivan već 11 godina. Možda znaju od svojih očeva, deda…Ne zamjeram im jer trebaju da imaju svoje idole.E sada u nedostatku istih mi starci ostajemo još tu. Što neko reče Ja jesam da dođu mladi, ali kada mi stari to odlučimo”.

Slavnić je bio prvi selektor reprezentacije Srbije, a legenda je Crvene zvezde. Dugo ga nije bilo ni na zvezdinim utakmicama, kao ni na mečevima reprezentacije.

“Prvi princip mi je da ako ne radim nemam šta da kažem,ali mi je drago ako sam i dalje interesantan. To je prvi razlog zašto se ne pojavljujem. Drugi je pojedinačni razlozi zašto me nema na utakmicama Zvezde i reprezentacije. Kao i sve u životu postoje ulizice i nekvalitetni i oni će mnogo brže uspjeti.Jer oni koji su na vrhu njima takvi trebaju. Pametan će da se okruži sa dobrim. Zašto predsjednici Reala i Barselone uzimaju najbolje? Pa s njima će i oni biti bolji. Kod nas je obrnuto. Daj da uzmem nekog levaka biću bolji od njega. To je slučaj u Zvezdi. Što se tiče reprezentacije,ja idem tamo gdje me zovu, gdje me vole. Ja sam podijelio crveni karton za 80 posto medija u Srbiji.Ko je bio prema meni otvoren i dobar ja im vraćam. Nije popularno da smiješ da kažeš, umiješ da kažeš i znaš da kažeš “, kaže Slavnić i nastavlja:

“Ja možda više nikad neću biti u Zvezdi.Ali Zvezda je nešto nedodirljivo. Jesu ljudi u njoj. Ja s njima možda se ne slažem, ali ne mogu zbog toga da navijam protiv nje.Žena mi kaže, kako možeš da navijaš za njih kad znaš šta ti rade. Ja to njoj ne mogu da objasnim da sam ja proveo cijeli život tu.Dao sam sinu  ime po Zvezdi. Ja mogu biti i jesam razočaran u ljude koji je vode,ali niti se ja pitam što sam razočaran, niti je njih briga”.

Kroz karijeru vodio na počecima Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Dina Rađu,Sašu Đorđevića….

“Dražen jeste bio fanatik za rad.Meni kao njegovom treneru je bilo drago da vidim kako “raste” iz dana u dan.Jedan bezobraznik sve u pozitivnom smislu naravno. Rađa,Kukoč i Đorđević su bili totalno drugačiji karakteri.Sa svima njima je bilo veliko zadovoljstvo raditi. Sa Biserkom, Draženovom majkom kad sam pričao, ja sam rekao on je morao da bude veliki igrač.Ja jesam mu dao dvije tri godine fore. Sa 14 ipo godina sam ga stavio da igra u Zagrebu protiv brata Ace i protiv Cibone.Ona kaže o zna šta bi bilo da ti nisi došao.Teoretski možda je tako. Nije umjetnost izvesti Dražena,Kukoča,Rađu,Đorđevića. Umjetnost je kad od prosječnog igrača napraviš reprezentativca.E tu je armija. Mogu da ih nabrojim, ali neću da se ne bi osjetili manje bitni. To je umjetnost”, kaže Slavnić,koji je član kuće slavnih od 2015.godine.

“Ja sam imao samo dva idola u životu. To su pod jedan Dragoslav Šekularac i pod dva Josip Đerđa.To su dva izvanredna igrača, to se ne rađa  u sto godina.Mene su isto prozvali virtuoz, ali ja sam malo dijete za njih. To je čudo, to je strašno”,rekao je Slavnić.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili