Ženska reprezentacija Srbije nastavlja pripreme za SP u Australiji

Trening kosarkasica Srbije u hali Vizura. MARINA MALJKOVIC Beograd, 04.06.2022. Foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Serbia, Zene

Ženska reprezentacija Srbije od ponedeljka ulazi u završnu fazu priprema za Svjetski šampionat koji će se krajem septembra odigrati u Sidneju.

“Dugo ljeto za nas još uvijek traje. U reprezentativnom ritmu smo od sredine maja sa kraćim pauzama. Akcenat je bio na mlađim košarkašicama, koje su imale priliku da me ubijede da mogu da računam najozbiljnije na njih, ali isto tako i da ih uvedemo i priviknemo na moj sistem rada u reprezentaciji. Sada nam predstoji fino “štelovanje” i rad na detaljima. Pokušaćemo na najboljim mogući način da iskoristimo svaki trenutak u narednih mjesec dana, kako bi se pripremile za sva predviđena, ali i nepredviđena iskušenja u Australiji”, rekla je Marina Maljković.

Ekipa će boraviti u Kraun Plazi i trenirati u Hali Vizura Tošin bunar do četvrtka, kada sljedi kraći odlazak u Belgiju, gdje će se odigrati dvije prijateljske utakmice sa domaćinom. Kraj avgusta je planiran za tradicionalne visinske pripreme na Zlatiboru, da bi od 1. septembra tim ponovo bio u Beogradu. Polazak na Svjetsko prvenstvo zakazan je za 12. septembar, preko Istanbula u kome će srpska reprezentacija obaviti posljednje pripreme pred put u Australiju. Maljkovićeva će u ovoj fazi na raspolaganju imati 20 igračica: Ivon Anderson, Anđela Dugalić, Mina Đorđević, Katarina Zec, Maša Janković, Marta Jovanović, Nevena Jovanović, Aleksandra Katanić, Ivana Katanić, Tina Krajišnik, Milica Matić, Jovana Nogić, Ivana Raca, Nevena Rosić, Nadija Smailbegović, Dragana Stanković, Kristina Topuzović, Teodora Turudić, Saša Čađo, Maja Škorić.

“Poslije Olimpijskih igara u Tokiju sam naglasila da krećemo u novi ciklus sa željom da izgradimo novu šampionsku generaciju. To definitivno nije jednostavan i kratkoročan posao. Idemo korak po korak i gradimo što jači temelj, koji treba dugo i stabilno da stoji. Zato nam je svaki minut koji reprezentacija provede zajedno zlata vrijedan, jer radimo na uigravanju, na upoznavanju, na zajedništvu. Radimo na sitnim detaljima, koji često znaju u odlučujućim trenucima šampionskih utakmica da presude u našu korist. Počeli smo da pišemo novo poglavlje naše ženske reprezentativne košarke, koliko će biti uspješno, zavisi isključivo od količine i kvaliteta rada na svakom treningu”, zaključila je Marina Maljković.

Srbija u Australiju putuje kao evropski šampion, koji je plasman na Svjetsko prvenstvo izborio početkom godine na kvalifikacionom turniru u Beogradu. Svetsko prvenstvo igra se od 22. septembra do 1. oktobra. Srbija je u grupi B sa Francuskom, Japanom, Malijem, Kanadom i domaćinom Australijom. U grupi A su Belgija, Kina, SAD, Koreja, Portoriko i Bosna i Hercegovina. U četvrtfinale plasiraće se po četiri najbolja tima iz obe grupe. Utakmice će se igrati u Sidnej Superdoumu i u Olimpijskom parku.

foto:kss

About The Author