Željko Obradović: Tražio sam faul, faul, faul

Teško je.
Željko Obradović

foto: aba liga/ Dragana Stjepanović

Željko Obradović govorio je nakon bolnog poraza od Bajerna u 26. kolu Evrolige.

Gosti iz Minhena slavili su pobjedu 79:78 i tako crno-bijelima nanijeli peti poraz u nizu.

,,Kao i u prošloj utakmici u Bolonji, imali smo kontrolu i nismo znali kako da završimo. Bili su pametniji u posljednjem minutu i zato su pobijedili. Imali smo sve u našim rukama, bilo je lako da se dobije utakmica.

Samo zahvaljujući našim greškama smo izgubili utakmice kao i u Bolonji. Nemoguće da se ovo izgubi kada imaš prednost koju imaš i kada si u situaciji da u normalnoj kontroli privedeš utakmicu kraju. Da su igrači pod stresom, ne bi vodili cijelu utakmicu”, rekao je Željko Obradović.

Upitan je zašto ekipa nije pravila faul, odnosno zašto to nije tražio do njih.

Kako znate da nisam tražio faul? Uzmite snimak. Zvao sam Kevina u govorio ‘faul’. Kako nam je dao tri poena Virtus. Šta se radi na dva razlike? Jedino što ne smiješ da dozvoliš tri poena. Faul i odlučuješ o svojoj sudbini. Ni ovakva atmofera nije dovoljna za neke, ali šta da radim. Kad je ekipa u ovakvom momentumu, onda je trener odgovoran”, rekao je Obradović.

Upitan je za igru u odbrani Bruna Kabokla i Frenka Kaminskog.

,,Nije da nisu mogli ništa da odbrane, nije to bilo toliko loše. Naravno da se uvijek vodi računa o tome ko je na terenu. Smailagić je bio umjesto njih, pa je napravio faul. Zbog čega, kad si u bonusu? Tako je, kako je. Bilo je dobrih momenata, bilo je loših. Francisko je imao jedan šut za tri poena takođe u prvom poluvremenu. Taj koš je bitniji od posljednjeg? Kad šuter igra protiv tebe, napraviš faul, ako nisi u bonusu.”

Novinari su konstatovali i da Partizan nije dovoljno agresivan.

,,To može da se tumači na razne načine. Bili smo dovoljno agresivni, da smo pronalazili rješenja za tu njihovu specifičnu odbranu na piku. Posljednji napad koji smo imali, uključili smo najnižeg igrača, Eddardsa, preuzimanje, ostao je na Kaminskom i nismo spustili loptu. To je razlika 30 cm najmanje, što je suština ove igre. Nismo prepoznali, kada igrači ne prepoznaju, trener je kriv. Tako je cijeli život.”

Pet utakmica u nizu Partizan ne zna za pobjedu.

,,Jasno je da ako izgubimo pet utakmica zaredom da smo u krizi. Sve utakmice smo bili tu, osim Splita. U Monaku smo imali četiri razlike, onda primimo četiri najlakša poena. Pokušavamo sve, ali dođe trenutak da se zapitam šta dalje, šta bih još pametno mogao da uradim, da bi digao moral ovim igračima, sem poslije Splita, kada smo analizirali, pričali nekoliko sati, ponavljali.

Mogu da ulazim u detalje, ali se sve svodi na moj posao. Kad je tako, onda kreneš sam sa sobom da postavljam, koja ću sebi da postavljam i večeras cijelu noć. Očigledno, neke stvari nisu dobri i ja ću o tome ozbiljno da razmišljam. Inače razmišljam i to očigledno nije dovoljno.

Da vidimo šta nam je činiti, da bi bilo bolje. Imamo utakmicu u Laktašima i poslije toga je Kup. U ovom trenutku ne mogu da odgovorim ništa. Znam da cijeli život jedna lopta odlučuje. Lopta u prvom ima značaj kao lopta u posljednjem. Mogao je i Kevin da pogodi za tri poena, to su njegovi šutevi koje uzima, nije ubacio.

I da Bruno nije pipnuo onu loptu, ne bi ušla. Sve se to ponavlja mnogo puta, šest utakmica na isti način, gdje imaš sve u svojim rukama. Nije dovoljno, ajde da vidimo šta je dovoljno. Naravno, moram da se zahvalim navijačima na fantastičnoj atmosferi, jedino što mi se nije svidjelo što su bacali papire, nema nikakvog smisla, pokazali su da su uz tim. Mogu samo da se zahvalim, što se tiče njihove strane je nestvarno. Nažalost, ni to nije dovoljno ovaj put”, zaključio je Obradović.

Kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje.

About The Author