Zahtjevi igrača: Banane, četiri sendviča….

Nedavno pokrenuta Unija igrača ABA lige, čiji su ideolozi aktivni košarkaši Rade Zagorac (Partizan) i Nenad Miljenović (odlazi u Japan najvjerovatnije)…

… osmišljena po ugledu na slične organizacije u NBA i Evroligi, napravila je i program u koji je Danas imao uvid, a prema kojem Unija zapravo najveće zahtjeve postavlja prema klubovima, naročito onima koji će, osim u ABA ligi, uporedo učestvovati u Evroligi ili Evrokupu.

Na papiru je sve to tako definisano da igrači, koji budu postali članovi Unije, djeluju zaista zaštićeno i privilegovano, međutim, u praktičnom smislu, većina zahtjeva u direktnoj je koliziji sa dosad ustaljenim načinom djelovanja klubova u regionu.

Program napisan na pet strana, u većem dijelu imperativno je orijentisan prema klubovima; od segmenta koji se odnosi na sam teren (tako je podvedena prva tačka), do putovanja, zaključno sa pogodnostima koje će imati budući članovi Unije.

Prema napisanom planu: dužina trajanja priprema maksimalno može biti šest nedelja od prve zvanične utakmice u ABA ligi.

Trajanje treninga: ukoliko klub želi da održi dva treninga dnevno; prvi trening može trajati maksimalno 60 minuta na terenu, bez kontakta, a drugi maksimalno 90 minuta na terenu (rad u teretani nije uračunat u vrijeme trajanja treninga i može se izvesti po planu fitnes trenera).

Ukoliko klub želi da održi jedan trening dnevno, trening maksimalno može trajati 120 minuta na terenu.

Klubu je dozvoljeno da organizuje najviše tri treninga u dva dana i nije mu dozvoljeno da zakaže trening prije devet ujutro, kao i bilo kakvu obavezu dan poslije utakmice, pre 12 časova.

Klub je u obavezi da organizuje jedan potpuno slobodan dan za igrače u toku nedelje, bez ikakvih obaveza na terenu i van njega.

Segment, odnosno stavka vezana za putovanja, posebno je zanimljiva.

Klub mora obezbijediti avio prevoz za tri najudaljenije destinacije po kilometraži.

Ukoliko ne postoji mogućnost avio prevoza iz mjesta odakle je klub, klub mora obezbijediti autobus do najbližeg aerodroma sa kojeg će organizovati avio prevoz do predviđene destinacije.

Klub mora obezbijediti autobus za putovanja, u kojem će svaki igrač na raspolaganju imati po četiri sjedišta; takođe je u obavezi da obezbijedi topli obrok po putovanju (odlazak i povratak) za svakog igrača kluba.

Klub domaćin mora obezbijediti sportska ili energetska pića i voće (obavezne banane) za svakog igrača domaće i gostujuće ekipe, prije utakmice, u svlačionicama. Klub je takođe u obavezi da obezbijedi „fast lane“ na aerodromu za sve svoje igrače.

Poseban odeljak vezan je za pogodnosti članova Unije igrača koji je takođe zahtjevno orijentisan ka klubovima.

Svaki član Unije igrača mora imati obezbijeđen „single room“ na gostujućim utakmicama u kojima klub boravi u hotelu. Svaki član Unije igrača mora imati pravo na drugo medicinsko mišljenje od strane zvaničnog ljekara Unije igrača.

Mišljenje ljekara Unije igrača smatraće se zvaničnim stavom Unije o stanju povrede igrača.

Usmeni dogovor sa ELPA (Unija igrača Evrolige) i vid logističke pomoći ogleda se u nuđenju profesionalnih usluga zvaničnog ljekara ELPA koji će biti na raspolaganju svim članovima Unije.

Od članova Unije ispred svakog kluba biće traženo da odaberu svog zvaničnog predstavnika i njegovog zamjenika koji moraju biti članovi Unije, a koji će predstavljati njihov klub na zasejdanjima „players board“.

Na odluke „board“ uticaj neće imati nijedan član menadžmenta Unije.

Unija se obavezuje, da u slučaju negodovanja klubova i nemogućnosti pregovaranja oko određenih tačaka programa, na vrijeme obavijesti sve igrače o eventualnim izmjenama.

Na kraju je navedeno da će Unija najstrože osuđivati svaki vid diskriminacije, ponižavanja, ugrožavanja ljudskih prava i nedoličnog ponašanja…

Finansijske sankcije za klubove

Unija će oformiti fond solidarnosti koji će sredstva pronalaziti u finansijskim sankcijama klubovima koji ne budu poštovali program Unije i služiti kao pomoć igračima koji dožive tešku povredu. O načinu na koji će se novac trošiti odlučivaće „board“ igrača.

Partnerstva Unije

Članovi Unije imaće posebne pogodnosti kod partnerskih kompanija u vidu dobijanja značajnog popusta na proizvode iz njihovih ponuda. Cilj je da broj partnerskih kompanija raste iz godine u godinu i da budu zastupljene u svim zemljama iz kojih dolaze ekipe koje igraju ABA ligu. Među kompanijama sa kojima je Unija već sklopila sporazum nalaze se proizvođači sportske opreme, muških odijela, „In stat“ kompanija preko koje će članovi Unije u kratkom roku moći nakon utakmica dobijati segmentno podijeljenu posljednju utakmicu koju su odigrali, kao i video materijal sa iste.

foto:Nenad Vuruna/Igokea