Vujošević: Igranje za reprezentaciju ima povlastice

Duško Vujošević pred mečeve sa Francuskom i Belgijom.

BiH će u petak u Tuzli dočekati Francusku u meču kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Selektor BiH, Duško Vujošević suočava se sa velimim problemima što se tiče ekipe. Tu se misli na povrede igrača, kao i posljednji slučaj nedolska Džanana Muse i Nemanje Gordić.

“Ova utakmica i okolnosti u kojima se dešava izazivaju pažnju. Spremajući se za ovu utakmicu, sanjao sam da uzmemo Francusku, a svi znamo u kakvom sastavu dolazi. Francuzi su veliki značaj dali ovoj utakmici, bez obzira na probleme u kojima se mi nalazimo. Prenijeti dva boda u idući krug je za njih zaista velika stvar. Nisam se nadao ovolikom broju otkaza. Da smo na okupu bili u najjačem sastavu sigurno bismo u petak igrali jednu otvorenu utakmicu”, rekao je selektor BiH Duško Vujošević.

Osvrnuo se na izostanak Nemanje Gordića.

“Što se tiče Nemanje Gordića, činjenica je da je on dao za reprezentaciju BiH dosta, da je uvijek bio tu , čak je igrao i sa slomljenom šakom. Otkazao je čak prošlo ljeto, kada su počele prošle kvalifikacije, a onda se vratio i dao u ova dva prozora protiv Rusije i ostalih značajan doprinos.Sezona je duga i povećao se broj utakmica. Igra se zaista veliki broj utakmica, i “belaj” je kako zdrastveno da to košarkaši sve izdrže. Razumijem i da su se svi ispraznili i da su potrošeni. Gordić je tražio da dobije nekoliko dana više i mi smo mu izašli u susret. Rekao je da će se pojaviti 18. ili 19. na pripremama. Rekao sam direktoru reprezentacije da vidi sa Nemanjom kada karte i sve da rezerviše. Stigla mi je poruka 18. i naravno upućen sam u problemu o obnovi njegove kuće koja mu je obećana i gdje je zapravo i glavni problem”, rekao je Vujošević i nastavio:

“Po meni svi košarkaši trebaju da budu počastvovani da igraju za svoju državu. Iako su igranja za reprezentaciju amaterska, trebaju svi da budu počastvovani kada budu pozivani. Igranje za reprezentaciji Bosne i Hercegovine povlači i neke povlastice, neko zaposli sestru negdje u Elektrodistribuciji, čuju drugi i oni žele. Naravno, sve je to normalno, jer i oni daju sebe za državu. Prije dvije do tri godine, imao je obećanje iz ovih fondova za srušene kuće u ratu da će on dobiti dio da obnovi se ta njegova kuća, da će Savez napraviti urgenciju, da se ta kuća što prije napravi. Napravljen je i predugovor, trebalo je da se počne sa radovima, međutim to nikada nije riješeno”.

O izostanku Džanana Muse:

“Što se tiče Džanana Muse, on uz Nurkića treba da bude poluga nove reprezentacije u narednom periodu. Sve istinske zaljubljenike u reprezentaciju, boli njegov izostanak. On je imao želju da igra u NBA ligi, i to veliku. Uz dogovoru sa porodicom i njegovim menadžerom, odlučili su da odu na draft. Ja sam znao da će biti izabran na draftu i to u prvom krugu i da će to vjerovatno povući da neće igrati za reprezentaciju. On ima svoje nove poslodavce, koji su pogledali broj njegovih utakmica za reprezentaciju, ja to provjereno znam. Stav ljudi u Netsima je da nije dugo vremena imao pauzu i da su oni izričito protiv toga da mu se da dopusti da igra za reprezentaciju. On nema ugovor sa Netsima i tek treba da se izbori za to. Što se tiče njegovog menadžera ja mislim da on nema ingirencije da radi šta hoće i nije to tako baš kako se predstavlja u javnosti, da se menadžer za sve pita. Ne znam da li je zabrana stigla u Savez. Musi apsolutno vjerujem i Miško Ražnatović nema mogućnosti manipulacije”.

foto:fiba

About The Author

Možda ste propustili