Đorđević: Povrede Jelovca i Davidovca

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević održao je danas u novosadskom hotelu „Šeraton“ konferenciju za medije povodom utakmica protiv Gruzije u Tbilisiju (29. jun u 17.00 sati) i Njemačke u Novom Sadu (2. jul 2018. u 20.00 sati.

“Prvi put smo u ove četiri godine u Novom Sadu, imamo izuzetne uslove ovde u „Šeratonu“. Zahvalnost i našim domaćinima u Futogu, gdje smo proveli prva dva-tri dana i odigrali dve utakmice sa Iranom koji je tražio rivala, jer se priprema za svoje kvalifikacije. To je bila dobra odluka, s obzirom na formu koja je kod svih igrača vrlo promenljiva i različita. Polako smo uspjeli da sve to na kraju bude na istom nivou. Izuzetno zahtjevne i teške mini pripreme, pravila i recepta nema… U zavisnosti od datuma kada su igrači završili sezonu, pokušali smo da ih sve dovedemo na isti nivo takmičarske forme koja je potrebna“, počeo je priču Đorđević.

Selektor Srbije  je istakao da je teško da se, poslije dugačke sezone, plej-ofa i raznih individualnih stvari, igrači uključe u zahtjeve koji su veliki, jer ih čekaju najvažnije utakmice.

“Svi koji nas pratite, znate da je naš moto da je svaka sljedeća utakmica najvažnija. Tako prilazimo i ovim, prije svega ovoj u Gruziji koja će biti teška s obzirom na sastav koji ćemo moći da složimo i protivnika koji traži što veći broj pobjeda za drugu fazu takmičenja. Kvalifikacije su izuzetno specifične, nova formula, mnogo smo svi pričali o tome, koliko nam odgovara ili ne. Dobra stvar je da možemo da provjerimo što više igrača na utakmicama, pa i na treningu, da ih polako upoznajemo sa sistemom rada i principima koji vladaju u ovoj našoj maloj grupi reprezentacije Srbije. Hvala i svim ljudima iz stafa, hvala KSS koji nam je obezbijedio sjajne uslove, svima koji nas prate jer znamo da je u fokusu Svjetsko prvenstvo u fudbalu, gdje želimo našem timu puno sreće i svim srcem smo uz njih”.

Srpski nacionalni tim ima dosta problema sa povredama.

“Stevan Jelovac je povrijedio skočni zglob, nadam se da će biti dobro… Igrači znaju najbolje koliko je ozbiljna povreda ili nije. On je reagovao dobro, imao je terapije, vidjećemo… Bitan je šraf, igrač na poziciji četiri koji može da odgovori igračima poput Šengelije ili kasnije Bencinga, koji su dominantni. Gagić takođe ima povredu skočnog zgloba, koju je doživio u drugoj utakmici protiv Irana iako je igrao malo. Nije odradio trening poslije toga. Milutinov ima problem koji je dobio na utakmici. Tu su i neke hronične povrede koje se pojavljuju i to je teško riješiti u ovako kratkom periodu”.

Selektoru Đorđeviću na raspolaganju za mečeve sa Gruzijom i Njemačkom su: Ilija Đoković, Stefan Peno, Nemanja Nedović, Aleksa Avramović, Vasilije Micić, Ognjen Dobrić, Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Boban Marjanović, Đorđe Gagić, Nikola Milutinov, Stevan Jelovac i Dejan Todorović. Van tima su Dejan Davidovac i Aleksa Radanov.

“Davidovca smo pustili ranije jer oni ima hronične probleme sa upalom tetiva, koje vuče iz sezone. Bitno je da to sanira u sljedećih mjesec dana, jer nam je bitno da bude spreman za odlazak u Kinu, gdje će biti neka B reprezentacija, pa i igrači koje želimo da provjerimo i uključimo u sistem. U interesu nam je da nam se tada priključi. On je zanimljiv da pokrije pozicije tri-četiri. Aleksa Radanov je u mladoj reprezentaciji…

Poslednji se priključio Boban Marjanović…

“Bobi se vratio kako je planirano – 24. juna. Od 25. juna je u trenažnom procesu, nedostaju mu utakmice, pa i takmičarska forma s obzirom na specifičnost njegove sezone i uloge. Bez obzira na ime koje nosi, ne vjerujem da je u maksimalnoj formi. Naravno da će on dati sve od sebe, koliko je to i da li će biti na optimalnom nivou, vidjećemo. Fizički je na zavidnom nivou, vidi se da je radio. Ali, uvek je znak pitanja kada dođe utakmica koliko tu može”.

Nikola Milutinov je ponovo u reprezentaciji.

“Imao je problem, zbog zapljenja kolena je pauzirao pred plej-of u Grčkoj. Došao je sa dosta entuzijazma i volje. Prije dvije godine sam ga vodio na Evropsko prvenstvo, da osjeti tim, jer će biti jedan od nosilaca u budućnosti, kada se ova generacija oprosti. Sigurno da će nam pomoći. U dobroj je formi, ušao je u treninge, igraće u svom Novom Sadu i to mu je vjetar u leđa”.

O kvalitetima Nijemaca, selektor kaže:

“Naš princip je uvijek bio da ne možemo da razmišljamo o drugoj ili trećoj utakmici od danas. Nijemci igraju dobro, imaju novog selektora koji je generacijski bliži ovim igračima, izvlači maksimum iz pristupa i odnosa koji imaju prema dresu. Na prošlom EP igrali su ozbiljno četvrtifinale sa Španijom, gdje je 30 minuta bilo neriješeno, nisu pobijedili, ali su pržili dobar otpor, pokazali su napredak. Denis Šruder je jedan od igrača koji će donijeti ekstra kvalitet, jako teško ga je braniti, ali mi smo odbrambeno dosta „špicasta“ ekipa. Momci igraju iz ponosa i odnosa prema odbrani, koja nam je dosta dala. Imamo pristup kojim prilazimo igračima takvog kova”, objasnio je Aleksandar Đorđević.

foto:printscreen/youtube

About The Author

Možda ste propustili