Jovanović: Da reprezentujemo srpsku košarku

Mlada reprezentacija Srbije igrači rođeni, 1998. godine i mlađi, otputovala je na Evropsko prvenstvo koje se održava u Hemnicu (Nemačka) od 14. do 22. jula.

Izabranici selektora Vlade Jovanovića igraće u grupi “D” sa selekcijama Italije, Islanda i Švedske. Mladi tim Srbije pripremao se za šamponat pet nedelja, a na glavnoj provjeri, turniru “Turgut Atakol” u Turskoj, osvojio je prvo mjesto, što je svakako veliko ohrabrenje pred put u Njemačku.

“Pripreme možemo podeliti na dva dijela. Prvi je obavljen na Zlatiboru, a drugi u Vršcu koji je bio prekinut zbog turnira u Turskoj. Ako se izuzmu stvari na koje nismo mogli da utičemo, sitne povrede i to što zbog klupskih obaveza svi igrači nisu mogli da dođu na početak priprema, stručni štab i ja lično smo prezadovljni urađenim u prethodnom periodu”, rekao je selektor Vlado Jovanović.

Glavna provjera bio je veoma jak turnir u Istanbulu:

“Radi se o veoma specifičnom turniru, gdje se u pet dana igra isto toliko jakih utakmica, što nije slučaj na Evropskom prvenstvu. Zato smo se još prije odlaska u Istanbul prosto programirali minutažu igračima, dogovorili se da niko ne bude na parketu više od 20 minuta. Možda je to uzrok padovima i oscilacijama na nekim utakmicama, ali bilo je i veoma dobrih momenata. Zato nam preostaje da do početka šampionata ispravimo uočene nedostatke, zategnemo još neke stvari u igri i spremno dočekamo premijerni meč”.

Selektor mlade reprezentacije Srbije ne bježi od uloge jednog od favorita na Evropskom prvenstvu:

“Ima bar pet-šest selekcije koje imaju iste želje i ambicije. Naša je obaveza da najbolji način reprezentujemo srpsku košarku i borimo se za najviši plasman. Sistem takmičenja je specifičan, jer poslije tri utakmice u grupi, slijedi eliminacioma faza, a meč osmine finala bez obzira na protivnika može biti veoma opasan. Idemo korak po korak, od utakmice do utakmice. Lično bio bih prezadovljan da igrači prezentuju na šampionatu ono što su radili na treninzima, kako su se bodrili, ponašali na pripremama. To bi bio važan preduslov za ispunjenje naših ciljeva”, zaključio je Vlada Jovanović, selektor mlade reprezentacije Srbije.

Srbiju će na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj predstavljati sljedećih 12 igrača: Boriša Simanić, Novak Musić, Andrija Marjanović, Vuk Vilikić, Miloš Glišić, Dušan Beslać, Aleksandar Aranitović, Stefan Momirov, Stefan Đorđević, Aleksa Radanov, Aleksa Stepanović, i Tadija Tadić.

U Stručnom štabu selektora Vlade Jovanovića nalaze se pomoćni treneri Vladimir Zlatanović i Dušan Stojkov, kondicioni trener Feđa Stojanović, fizioterapeut Momčilo Radojičić i tim menadžer Đorđe Jovičić.

tekst i foto:kss

About The Author

Možda ste propustili