Uprava KK Bratunac: Nismo dužni

Saopštenje Uprave KK Bratunac.

Burno je u KK Bratunac ovih dana. Najprije igrači nisu izašli na meč protiv Širokog, potom je Uprava i igrači objasnili da se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji. Predsjednik opštine Srđan Rankić je izjavio kako nisu plaćali porez. Igrači su već napustili klub, koji je izborio opstanak, sa gorčinom u ustima.

Danas saopštenje Uprave kluba kako na ime poreza ne duguju ništa što potvrdjuje i dopis iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Uprave su se oglasili saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

“Izvinjavamo se građanima Opštine Bratunac što se Uprava Kluba ponovo javno obraća i nažalost učestvuje u ovom rijalitiju, ali primorani smo da na ovakav način branimo čast, ugled KK Bratunca TRB kao i nas lično, te da demantujemo navode načelnika Opštine Bratunac.

Čestitamo građanima Bratunca na opstanku kluba u Premijer ligi BIH jer ovo i jeste klub svih nas, ali nam je žao što ove godine zbog pandemije koronavirusa niste mogli da uživate u košarkaškim utakmicama u punoj dvorani i odličnoj atmosferi kao do sada. Izvinjavamo se igračima što smo u nastojanju da od opštine dobijemo sredstva za završetak sezone dostavili i iznose njihovih primanja. To smo uradili kako načelnik kaže bez potpisa i pečata, neformalno, jer u sportskoj praksi ti podaci ne treba da budu javni i bili su namijenjeni isključivo načelniku da bi imao uvid u troškove kluba.

Pošto su ti iznosi javno iznijeti i pošto svi oni koji razumiju sport imaju stav da to nisu velika primanja obzirom na kvalitet igrača i rang takmičenja padaju u vodu tvrdnje načelnika da je ova Uprava oštetila klub i da je on pijavica budžeta. Naprotiv, pokazali smo da i sa malim budžetom možemo da dovedemo tako kvalitetne igrače i obezbjedimo opstanak u ligi po treći put.

Naravno, to je posljedica odnosa kluba i Uprave prema igračima u prethodnim sezonama. Kada te neko sa kim poslovno sarađuješ smatra poštenim, odgovornim, kada zna da će se dogovoreno i ispoštovati to onda i nije teško. Zar mislite da bi neko iz ove Uprave pregovarao sa igračima o njihovom angažovanju da neko u Opštini koja to finansira nije predvideo sredstva za to i obećao da će isplatiti?

Načelnik mora da shvati da su Opština Bratunac, razni dogovori, sporazumi, ugovori sa njom postojali i prije njega, da je primopredajom dužnosti preuzeo prava ali i obaveze iz ranijeg perioda pa i ono što je vezano za KK Bratunac TRB.

Nemojte da mislite da je bivši načelnik podržao jedinog premijerligaša u istočnom dijelu Republike Srpske zbog nekih ličnih odnosa sa Upravom ili klubom. Podržao je jer je u košarkaškom klubu vidio promotera grada, nekoga ko će promovisati grad u kontinuitetu kroz brojne medije koji prate ovaj rang takmičenja, kroz igrače koji se angažuju i koji dolaze sa raznih strana, a koji će svojim utiscima kada odu najbolje promovisati ono što Bratunac nudi, kroz posjetu gledalaca i navijača našeg ali i klubova koji nam dolaze u goste iz čitave BIH.

Načelnik kaže da nismo dostavili ugovore o angažovanju igrača za sezonu 2019/2020. što je tačno. Moramo kao prvo da obavestimo načelnika da je to prošla sezona a ne ova. Kao drugo, dokumenta iz prethodnih sezona su izuzeta, između ostalog i ti ugovori jer su se dušebrižnici kluba nadali da ova Uprava zaključuje ugovore sa igračima na jedan iznos, a da drugi iznos prikazuje, što naravno nije tačno i lako je dokazivo.

Iz toga razloga mi smo lično načelniku dostavili potvrdu o dobrovoljnoj predaji dokumentacije, a koju on očigledno nije ni pročitao.

Takođe, načelnik kaže da sumnja u izvještaj kluba jer nigdje nismo pomenuli obaveze prema Poreskoj upravi Republike Srpske po rješenju od 10.01.2020 godine. Uprava nije mogla da u svojim obavezama prikaže dugovanje od 164.000 KM prema poreskoj upravi jer ono NE POSTOJI, o čemu govori poresko uvjerenje dobijeno DANAS 12.04.2021 koje i prilažemo kao prilog ovog demanta, “KOJIM SE POTVĐUJE DA JE PORESKI OBVEZNIK KK BRATUNAC TRB PRIJAVIO I IZMIRIO SVE DOSPJELE POREZE I SPOREDNA PORESKA DAVANJA KOJIMA PODLEŽE PREMA PORESKIM ZAKONIMA REPUBLIKE SRPSKE”. Ono što je žalosno jeste činjenica da smo istu ovakvo uvjerenje sa datumom od 02.06.2020 godine dostavili načelniku a koje je on u svojoj izjavi prikrio.

Sve ovo nas opet vraća na decembar kada kreću poruke i objave o gašenju kluba u koje niko iz Uprave kluba nije htio da vjeruje, ali evo dočekali smo da načelnik javno izađe sa takvom izjavom pa sva neispunjena obećanja više i nisu iznenađenje.

Načelnik ste i može Vam se da ne obezbijedite sredstva za finansiranje premijerligaša koja je neko prije Vas uspijevao da obezbijedi.

Može Vam se i da ugasite jedan klub i osnujete drugi. Može Vam se i da nešto obećate pa da poreknete.

Ono što ne možete jeste da izbrišete sve što je Košarkaški Klub Bratunac TRB postigao. O Bratuncu, košarci, ponosu sa Drine pričaće se još dugo poslije ove Uprave ali i Vas. O Upravi kao nekome ko je pisao istoriju kluba koji postoji od 1975. godine, ali i o Vama kao načelniku koji je sve to UGASIO.

Možete sve to ali ne možete da ljude u Upravi kluba, koji su inače ugledni profesori, borci i ratni vojni invalidi, odlikovani za hrabrost, dobitnici Povelje Opštine Bratunac za zasluge u sportu, ljudi koji od kluba nisu protivpravno prisvojili nijednu marku nazivate organizovanom kriminalnom grupom.

Kao pravnik nadamo se da ste svjesni težine izgovorenih riječi i posljedica koje one nose. Najmanje što očekujemo je izvinjenje članovima Uprave i njihovim porodicama.

Neko mudar reče: “Kada čovjek govori o drugima tada najviše kaže o sebi”.

UPRAVA KK BRATUNAC TRB

foto: KK Bratunac

About The Author