In memoriam Đorđe Galanos

„Malene“ – ljubav i odanost

Banjalučki sport ostao je bez jednog izuzetnog sportskog radnika, neumornog entuzijaste i pregaoca.
Umro je u 93. godini Đorđe Đoko Galanos.
Prestalo je, u ponedjeljak ujutro, da kuca košarkaško srce, srce koje je gotovo 40 godina pripadalo samo Ženskom košarkaškom klubu Mladi Krajišnik.
Kada su mu prijatelji (Brane Čovičković, Dragan Vuković, Dragoljub Obradović, Brane Kosić, Milovan Bajić, Sanda Vuković…) nedavno, zimskog 6. januara, u klupskim prostorijama „malenih“ priredili proslavu za rođendan, popularni „Ševac“, kako su ga zvali šeretski reče:
– Znam ja da vi mene niste zaboravili. Hvala vam za ovo, ali čekam ja da mi zajedno proslavimo „stotku“. To će biti ono pravo. Nećete se vi mene tako lako riješiti.
Ali, smrt ne pita, ona je ovog puta bila brža. Svoj životni i košarkaški put završio je Đoko Galanos.
Na svoj specifičan način on je doprinosio razvoju i uspjehu „malenih“. Uvijek u sjeni, u drugom planu, neizmjerno mnogo je uradio za Mladi Krajišnik. Toliko mnogo da mu sportska Banjaluka, te brojne generacije košarkašica, trenera sportskih radnika, moraju biti neizmjerno zahvalni.
Neraskidiva košarkaška ljubav između Đoke Galanos i Mladog Krajišnika u kojem je dužnost generalnog sekretara obavljao čak dvadeset godina je prekinuta.
Ostaće u lijepom sjećanju svim onim koji su, baš kao i on, voljeli košarku i „malene“.

Željko Tica.