Student iz Tuzle neće igrati Ligu BiH

Student iz Tuzle neće naredne sezone igrati najviši rang takmičenja u BiH.

Iz ovog kluba su se obratili saopštenjem u kojem su naveli razloge zbog kojih neće igrati Ligu BiH. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani, obavještavamo Vas da smo nakon temljene analize, niza obavljenih razgovora i konsultacija, na tijelima Univerzitetskog košarkaškog klub „Student“ Univerziteta u Tuzli, donijeli Odluku da pravo nastupa u košarkaškoj ligi Bosne i Hecegovine u sezoni 2022. / 2023. nećemo iskoristiti. Klub će nastaviti sa radom na principima utvrđenim prilikom reaktiviranja. Radićemo na jačanju i proširivanju igračke baze, poboljšanju uslova za rad ekipe, sanaciji Univerziteske sportske dvorane i razvijanju ideje za uspostavljanje sportskog internata. U skladu sa navedenim, pored nastupa u A1 ligi, od naredne sezone ćemo formirati tim i za A2 ligu, a sve kako bi dodatno pojačali rad sa mladim i perspektivnim košarkašima sa područja grada Tuzle i uže regije. Na ovaj način ćemo dodatno pružiti mogućnost svim mladim košarkašima da nastave svoj sportski razvoj nastupajući za klub kojem je razvoj i pružanje šanse mladima u prvom planu. Nakon što je UKK „Student“ u takmičarskoj 2021. / 2022. godini ostvario veliki takmičarski uspjeh osvajanjem prvog mjesta u A1 ligi suočili smo se sa velikim izazovom i krenuli u organizaciju i pripremne aktivnosti kako bi na vrijeme i kvalitetno počeli novi sportski projekat. UKK Student je funkcionirao na jednostavnom principu da se košarkašima iz Tuzle i uže regije, kao i studentima Univerziteta u Tuzli, omogući da učešćem u radu kluba ostvare svoje sportske ciljeve, te žive, rade i školuju se u Tuzli” saopštili su i naveli kako su sve dobro analizirali:

“Uprava kluba se prilikom donošenja odluke suočila sa dva problema koje je morala analizirati. Prvi je, kao i u svakom klubu, kreiranje ekipe koja bi svojom kvalitetom bila spremna da odgovori izazovima Lige Bosne i Hercegovine, a sačinjina od igrača iz Tuzle i bliže okoline, a drugi je dobijanje podrške za rad od Univerziteta, Grada te institucije Tuzlanskog kantona koje smo predstavljali i koje ćemo prezentirati i u budućem radu. Rezultati analize pomenuta dva problema usmjerili su nas da donesemo racionalnu odluku i da rast i razvoj kluba gradimo korak po korak i vjerujemo da ćemo uskoro sa vlastitim stručnim i igračkim kadrom ponovno zaigrati u najkvalitetnijem razredu košarke u našoj zemlji. Uprava kluba, treneri i grači pokazali su da vole i poznaju košarku, a to su osnovni preduslovi za vođenje sportskog kolektiva, ali bez konkretne podrške Univerziteta, Grada i vlasti Tuzlanskog kantona novi kvalitativni iskorak nije moguć na utvrđenim principima funkcionisanja kluba. Na kraju, vjerujući da će ovaj sportski projekat u skoro vijeme biti prepoznat i dobiti konkretnu podršku, mi ćemo nastaviti raditi, stvarati uslove za razvoj košarke u našoj sredini i omogućiti što širem broju mladih ljudi iz našeg grada da se bave košarkom i nastupaju za seniorski košarkaški klub u našem gradu. Hvala svima na podršci, idemo dalje i gradimo Univerzitetski košarkšaki klub „Student“ Univerziteta u Tuzli za nove generacije.
Sportski pozdrav”.

foto:UKK Student Tuzla