Španci mijenjaju pravila da ubrzaju igru

foto:euroleague

ACB liga odlučila je da uvede novo pravilo oko ubacivanja lopte.

Zanimljiva odluka španske lige. Od sezone pred nama, ubacivanje lopte sa svoje polovine će biti znatno zanimljivije. Naime, sudija neće morati da dohvati loptu, što će otvoriti mogućnost brojnih kontranapada. Prema riječima čelnika lige, ovo pravilo bi trebalo da doprinese fluidnosti same igre.

“Tokom prvih 38 minuta utakmice, neće biti potrebno da sudije dodiruju loptu prije ubacivanja za za napadačku ekipu sa njihove polovine, a igrači je mogu odmah, bez prekida, ubaciti u igru, čime se olakšava ponovno pokretanje igre i više kontranapada“, stoji u objašnjenju lige.

Ovo pravilo je već implementirano u toku predsezone, a neće biti jedino u ACB ligi ove godine. Kako stoji u saopštenju, uvode se i čelendži za trenere, koji su prethodne sezone bili korišteni na evroligaškim terenima.

Naime, treneri će inicijalno imati dva čelendža. Ukoliko pri zatraživanju prvog odluka bude promijenjena, čelendž ostaje i treneri ga uslovno rečeno “nisu iskoristili”. Takva praksa će biti korištena u prvih 38 minuta utakmice. U posljednja dva minuta sudije imaju pravo da gledaju sve sporne situacije, s tim što će trenerima u tom periodu biti dozvoljen svega jedan čelendž i to ako prije toga nisu iskoristili ni jedan.

Svakako da bi ove odluke mogle da doprinesu samoj brzini i regularnosti igre, ali ostaje da vidimo da li će i u kojoj mjeri igrači i treneri uspeti da se adaptiraju na ovo. Posebno se očekuje reakcija na pravilo vezano za ubacivanje lopte pište portal “BasketbllSphere”