Sonja Vasić i Nikola Jokić najbolji u 2021.

Košarkaški savez Srbije šesti put je zvanično proglasio najboljeg košarkaša i košarkašicu godine.

U svečanoj atmosferi na tradicionalnom Božićnom koktelu KSS u hotelu „Kraun Plaza“, pred brojnim uglednim zvanicama iz svijeta košarke i sporta, dodijeljene su nagrade za najboljeg košarkaša i košarkašicu Srbije u 2021.

Kao i prethodnih godina, sportski novinari renomiranih i tiražnih štampanih medija, specijalizovanih sajtova, portala i emisija, nacionalnih radio i televizijskih stanica, njih 40, izabralo je najbolju srpsku košarkašicu i košarkaša u prethodnoj kalendarskoj godini, a to su Sonja Vasić i Nikola Jokić!

Kada je riječ o najboljoj srpskoj košarkašici u 2021. godini, glasove su dobile dvije reprezentativke Srbije – Sonja Vasić i Tina Krajišnik. Pobjedu je odnijela Sonja Vasić sa 39 glasova sportskih novinara. Sonja je ljetos vodila Srbiju da zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Valensiji, gdje je proglašena za MVP igračicu. Poslije Olimpijskih igara u Tokiju, jedna od najboljih evropskih košarkašica odlučila je da završi trofejnu igračku karijeru. Priznanje joj je uručio predsjednik KSS Predrag Danilović.

Hvala svim novinarima koji su glasali… Kao što sam se našalila sa predsjednikom Danilovićem, ovo je vjerovatno posljednja nagrada za mene, s obzirom na to da sam završila igračku karijeru, ali eto, da se zaokruži 2021. godina koja jeste bila uspješna, ali kod nas sportista uvijek ostaje neki žal da si možda mogao i malo više… Na kraju, pošto zvanično stavljam tačku i na godinu i na karijeru, želim da se zahvalim svima koji su najzaslužniji za moje uspjehe, gdje je na prvom mjestu sigurno moja porodica, a onda naravno i svi treneri, saigračice, klubovi, koji su sa mnom prošle ovaj put i, naravno, velika je uloga Košarkaškog saveza Srbije koji je, pogotovo ovih posljednjih godina koje su bile nego one kad si mlađi i zdraviji, imao glavnu ulogu da uspijem sve to da iznesem i uvijek je bio tu da pomogne… Zaista, veliko hvala KSS, predsjedniku Predragu Daniloviću i potpredsjednici Ani Joković koji su uvijek bili tu da pomognu kad je bilo potrebno. Hvala svima još jednom”, rekla je Sonja Vasić.

U protekloj godini Srbija je imala tri nosioca MVP nagrada u najjačim svjetskim takmičenjima. Nikola Jokić je bio najbolji igrač NBA lige, Vasilije Micić MVP Evrolige, a Miloš Teodosić najkorisniji igrač grupne faze Evrokupa. Uz njih, sjajne partije pružali su i Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić i mnogi drugi…

U glasanju za najboljeg košarkaša Srbije u 2021. godini glasove novinara dobilo je četiri reprezentativca Srbije – Nikola Jokić, Vasilije Micić, Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović. Najviše glasova novinara – 29, dobio je Nikola Jokić.

Zbog obaveza svog kluba Denver Nagetsa u NBA ligi, Nikola nije bio prisutan, ali se iz SAD prisutnima obratio putem video poruke.

“Pozdravljam prisutne, hvala što ste došli… Žao mi je što ne mogu da budem tu sa vama… Želio bih da se zahvalim Košarkaškom savezu Srbije i sportskim novinarima na izboru za najboljeg košarkaša u prethodnoj godini. S obzirom na to odakle dolazim i šta košarka predstavlja za naš narod, to je velika čast i veliko zadovoljstvo. Mnoge legende našeg sporta i naše zemlje su dobijale ovu nagradu. Ovo je i novi podstrek za mene da napredujem i budem još bolji. Želim vam svima uspješnu 2022. godinu i samo zdravlja, to je najbitnije…

Nagradu od predsjednika Danilovića u njegovo ime primio je otac Branislav.

Kao i svake godine, KSS je dodijelio i specijalne nagrade za najveća dostignuća u minuloj godini, ovog puta dvije.

Dobitnik prve specijalne nagrade Košarkaškog saveza Srbije ponovo je 3×3 reprezentacija, koja je još jednom osvojila titulu evropskog prvaka i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Priznanje je od predsjednika KSS Predraga Danilovića primio kapiten naše 3×3 reprezentacije Dejan Majstorović.

Drugu specijalnu nagradu KSS, više nego zasluženo jer su srpske djevojke ponovo bile fantastične, dobila je ženska seniorska reprezentacija, šampionke Evrope i četvrte na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje im je ovog puta zamalo izmakla medalja!

Ovo priznanje predsednik KSS Danilović uručio je potpredsednici KSS za žensku košarku Ani Joković.

foto: KSS

About The Author