Riki Rubio se vratio u Barselonu

Rubio potpisao.
Riki Rubio

foto: Barca basket

Riki Rubio se vratio u Barselonu sa kojom je potpisao ugovor do kraja sezone.

Ovaj dogovor zavisi o evoluciji igrača koji je u završnoj fazi oporavka.

Barselona je registrovala igrača u ACB i Evroligi nakon što su obavili relevantne medicinske testove. Povratak Riki Rubija u zvanična takmičenja dogodiće se kada sam igrač bude smatrao da treba.

Rubio se pridružio ekipi koju trenira Rožer Grimau 30. januara. Kako je naveo u izjavi na društvenim mrežama, cilj je dočekati završnu fazu oporavka (nedavno je završio karijeru u NBA zbog psihičkih problema).

Nakon prve sedmica treniranja sa ekipom, odlučio je sklopiti ugovor sa Barselonom. Klub ga je na vrijeme prijavio kako bi se mogao takmičitiu ACB-u i Evroligi ove godine 2023./24. (rok za evropsko takmičenje završava je ove srijede, 7. februara).

U dvije sezone u Barseloni Rubio je osvojio osam titula: dvije katalonske lige, dva Superkupa, dva Kupa kralja, jednu Ligu (10/11) i jednu Evroligu (09/10).

Drugu Evroligu u Barseloninoj istoriji osvojio je tadašnji kapiten Rožer Grimau, koji je sada njihov trener. Od te ekipe koja je osvojila drugi kontinentalni trofej, sada se poklapa i sa sadašnjim menadžerom Huanom Karlosom Navarom i pomoćnim trenerom Viktorom Sadom.

Ukupno je u prvoj fazi u Barseloni odigrao 140 službenih utakmica

Rođen 1990. Riki Rubio stigao je u Barselonu 2009. kada je imao samo 19 godina i nakon što je bio peti izbor na draftu. Formiran u Huventudu gdje je debitovao sa samo 14 godina, stigao je u Barselonu već kao etablirana ličnost i otišao sa još više temelja za uspjeh u NBA, gdje je odigrao 712 utakmica u 12 sezona u Minesoti, Juti, Finiksu i Klivlendu.

Ostavio je trag u NBA ligi, budući da je najbolji igrač lige u ukradenim loptama u sezonama (2012./13., 2013./14. i 2015./16.).
Sa španskom reprezentacijom Riki Rubio skupio je više od desetljeća velikih uspjeha. Debitovao je u na Olimpijskim igrama u Pekingu (srebro). Od tada je odigrao 157 međunarodnih utakmica, bio je MVP Svjetskog kupa osvojenog 2019., a dodao je još šest medalja: (zlato na Evropskim 2009. i 2011., srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i bronzu na Evropskim 2013. i 2017. te na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016.).

Kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje.

About The Author