Ražnatović:Neprihvatljiv prijedlog Evrolige

Jedan od najuticajnijih košarkaških menadžera u Evropi Miodrag Ražnatović u saopštenju govorio o prijedlogu Evrolige u završetku takmičenja.

Rekao je da se problem mora riješiti u skladu sa principima jednakosti, pravde i poštenja.

Vlasnik agencije Beobasket naveo je da, za razliku od NBA kolektivnog ugovora, u evropskim ugovorima nema institucije “više sile“, a navodi i presedan pred Košarkaškim tribunalom (BAT) u kojem su troškove više sile podijelili igrač i klub.

“Po mom mišljenju, situacija nije toliko komplikovana. Igrači su već zaradili sedam svojih plata i to je neporecivo. Sve dileme fokusirane su na preostale tri plate, dakle 30% njihovih zarada. Nezvanična preporuka Evrolige jeste da se plati 67% (tj, ono što je do sada zarađeno), a to definitivno nije prihvatljivo rješenje jer takav predlog stavlja sav teret i posljedice na igrače“, navodi Ražnatović.


Dalje, agent dodaje da je neprihvatljivo objašnjeje da klubovi više ne zarađuju i da zato igrači neće biti plaćeni jer to znači da bi igrači ostali bez ikakve zarade, a to se ne može smatrati jednakošću i poštenjem.

“U skladu sa jedinom sličnom dosadašnjom odlukom BAT, siguran sam da će svi budući slučajevi biti riješeni tako da se teret podijeli između igrača i kluba. Pošto govoriomo o 30% ugovora, to znači da će klubovi morati da isplate još jednu i po platu, tj. još 15% ugovora kao kompenzaciju. Nezvanična informacija jeste da će Unija igrača (ELPA) zahtijevati 80%, što po mom mišljenju nije zadovoljavajuće“, objašnjava Ražnatović.

Za kraj, Ražnatović je naznačio da je sve navedeno njegovo mišljenje.

foto:Nenad Vuruna/Igokea