Radivojević: Naš budžet nije ni 20 odsto ekipa koje igraju Top 16

Kada su se sredinom maja prijavili za učešće i kvalifikacije u sve jačem i sve organizaciono boljem Fibinom takmičnju (to su učinili na osnovu šampionske titule u Bosni i Hercegovini, jer je plasman u nacionalnom prvenstvu osnovni kriterijum Košarkaške Lige šampona), mnogi su bili iznenađeni.

Ipak klub koji kao predsjednik vodi Igor Dodik a u kojem je za sportski sektor zadužen Vuk Radivojević tada je vjerovao da je načinio dobar izbor. Devet meseci kasnije, to je jasno svima, uključujući i sve skeptike i ”neverne Tome”.

Prošli su Igosi sve prepreke do sada, te preko kvalfikacija i takmičenja u jednoj od najjačih, ako ne i u najjačoj grupi uz dobru dozu sreće i poklašanja rezultata došli do plej-of faze, u kojoj je 16 timova.

Žrijeb im nije bio naklonjen.

”Nismo imali sreće ni prvi put jer smo otišli na Kluž u kvalifikacijama, pa smo dobili ubjedljivo najjaču grupu, pa onda kada je grupa podijeljena na četiri tima nama su došli Turk Telekom i Hapoel, koji su među ekipama sa najvećim budžetima i pretendentima za osvajanje BCL-a (Basketball Champions League). Sada smo dobili dva jaka španska kluba, bivše šampione Tenerife (2017) i San Pablo Burgos (2020), koji su trenutno na trećem i petom mjestu u španskoj ACB ligi i vrlo su ozbiljni. Ali, mi se nismo opterećivali ni na početku sa tim i mislim da je to naša prednost. Ićićemo u svaku utakmicu bez opterećenja, želimo da se nadigravamo i ne plašimo se nikoga”, poručuje Vuk Radivojević na početku razgovora za RTS i dodaje kako gleda na šanse tima da se ipak plasira na završni turnir takmičenja:

”Nemamo nikakve ni želje ni ciljeve, ne stavljamo pred momke nikakav pritisak i verujem da je to naša prednost”, jasan je generalni menadžer Igokee.

Kako je Radivojević nekoliko puta jasno i decidirano istakao, iskustvo iz debitantske sezone u najkvalitetnijem takmičenju pod ingerencijom Fiba više je nego pozitivno.

”Mi smo kao klub stvarno prezadovoljni. Fibina Liga šampiona ima preozbiljnu organizaciju, i ljudi su toliko posvećeni i takmičenju i svim klubovima. Ove godine pokušavaju da izađu maksimlano svima u susret. Vidi se predanost. Izdvojio bih tu direktora lige Dejana Lekića, kojeg smo upoznali na kvalifikacijama u Bugarskoj prvi put, koji nam je sve objasnio sve oko takmičenja i sa svojim saradnicima puno pomogao”, ističe Vuk, koji je objasnio i kakva je u svemu finansijska reperkusija na klub.

”Što se tiče finansija, one pokrivaju neki dio troškova što je mnogo jače nego recimo Evrokup. Ali se ipak od tog novca ne mogu pokriti baš svi troškovi”.

Pored tog aspekta, Liga šampiona je iz pomenutog konkurenta Evrokupa privoljela dobar dio uglednih evropskih klubova u svoje jato, te je tako i kvalitet značajno porastao u odnosu na prethodne sezone.

”Pozitivno je, vidi se i sa klubovima koji su prije početka sezone prešli uz Evrokupa u BCL. Mislim da će u budućnosti to biti još više izraženo, da će kvaltet biti sve bolji, što dolazak klubova kao što su Hapoel, Turk Telekom, Burgos, Galatasaraj, Limož, Bamberg i da ne nabrajam baš sve, i pokazuje. To su ozbiljni klubovi i pokazalo se da je bilo mnogo velikih utakmica ove godine”, iznosi svoje zapažanje Radivojević.

Istovremeno sa dobrim igrama u Evropi, ekipa iz Republike Srpske možda je još i bolje ”gurala” u regionalnoj ABA ligi, u kojoj je trenutno na deobi prve pozicije sa Mornarom i na skoru od 13-3. I taj skor ”Igose” čini ozbiljnim i realnim kandidatom za plasman među četiri ekipe koje će u plej-ofu odlučivati od tituli i Evroligi. Prvi put od istorijske sezone 2012/13 tim trenera Dragana Bajića je u takvoj situaciji i pred takvom šansom.

”Iskreno, nismo se nadali da će biti ovako dobro. Kao što sam već rekao, nismo stavljali nikakav veliki pritisak i velike ciljeve pred početak sezone. Željeli smo da napravimo dobar tim i nastavimo kontinuitet igranja u ABA ligi, ali i da se dobro predstavimo u Evropi. Mislim da su momci pre svega pokazali da su postali jedan ozbljan tim, da su napravili tu neku atmosferu među sobom, što ja nisam vidio za cijelu svoju karijeru. To smo uspjeli svi zajedno da napravimo u klubu i mislim da je to najveći plus i da zbog toga i dolaze svi rezultati”, poručio je Radivojević, kome je slijedilo i pitanje o tome da li se možda i promjenio cilj za ovu sezonu usled dobrih igara i dobrih rezultata?

”Nastavljamo isto kao do sada. Ne stavljamo nikave visoke ciljeve pred sebe. Idemo utakmicu po utakmicu, spremamo se za svakog protivnika isto. Momci su isto tako sve ovo shvatili, i svaku utakmicu nam pokazuju nešto novo. Najlepše od svega ove sezone je što stvarno uživamo u svakoj utakmici i igrama ekipe”.

A hoće li takve igre i kvalitetni rezultati promijeniti strategiju kluba. 

”Ne pravimo velike planove za budućnost. Čekamo da vidimo šta će nam sve ova sezona donijeti, a kao što je naš trener Bajić jednom prilikom izjavio – mislim da još nismo pokazali sve što imamo”, istakao je nekadašnji reprezentativac i član tima Srbije iz 2007. godine.

Ono što je gotovo sve koji prate košarku ovih prostora jeste izendilo ponašanje Igokee na tržištu prošloga ljeta. Klub iz Aleksandrovca je na toj pijaci doveo sve ono što mu je trebalo, pogodivši i sa domaćim i sa stranim igračima.

Pristup za ”domaće” bio je da se dovedu dobri, igrači uloge koji su već dugi niz godina adaptirani igranje u ABA ligi – Edin Atić, Stefan Fudnić, Marko Jošilo, Nikola Jovanović i Stefsan Pot. Uz trojicu provernih i dokazanih Amerikanaca (Voler, Klemons i Karmajkl) i dva ”deteta” kluba, ekipa je bila ”skockana”. 

”To je rezultat prije svega dobrog rada svih nas kao tima, i sa trenerom i sa stručnim štabom. Mi smo cijelo ljeto radili posvećeno maksimalno, počev od tog skautiranja svih igrača. Na prvom mjestu smo gledali karakter igrača, odnosno prvo ljudske sposobnosti, pa onda tek igračke, i mislim da nam je to i donijelo uspjeh”, priča Radivojević pred analizu sastava koji blista na oba fronta.

”Prezadovoljni smo što ove sezone naša dva mlada igrača koja su odrasla u klubu, Darko Talić i Dalibor Ilić, imaju lijepe uloge i sada su već ravnopravni nosioci igre, a tek će biti. U tom smjeru klub i želi da ide, i to nam je zaista najveći uspjeh”, naglašava on.

”Što se dovođenja ostalih igrača tiče, doveli smo neke koje već duže znamo i pratimo iz ABA lige, a to su Jošilo, Atić, Pot, Jovanović i Fundić, a tu svrstavam i Tea Volera, koji je dugi niz godina u ovoj ligi i u Mornaru se pokazao kao vrhunski momak i vrhunski igrač.

”Uz njih, uklopili smo i Amerikance Klemonsa i Karmajkla. Džeki (Karmajkl) već osam-devet sezona igra u Evropi, i on svojom željom i borbenošću kao najstariji podiže nivo, daje tu energiju na svakoj utakmici i svakom treningu, i to mnogo znači za ove mlađe igrače koji to prate. Entoni (Klemons) je slična priča. Doveden je kao najveće pojačanje i od njega smo iskreno imali najveća očekivanja. Imao je velikih problema sa koronom i svim što uz to ide, i mislim da još uvek nije na svojih 100% mogućnosti i mislim da može mnogo više”, priča Vuk, koji je ipak kao ključ zapaženih rezultata istako – ”hemiju” u ekipi.

”Mislim da je najbitnija ’hemija’ i tu smo zaista najviše pogodili svi zajedno, sa dovođenjem igrača sa tim karaketrom, a oni su to uspeli da prepoznaju i da među sobom naprave tu dobru hemiju i dobre odnose”.

Ima i mišljenja, i na njemu zasnovanih komentara da je najbolji igrač Igokee – novac. Pa koliki je onda budžet kluba u poređnju sa konkrencijom, nameće se kao logično sledeće pitanje.

”Što se tiče našeg budžeta, mislim da nismo ni na 20% u odnosu na ove ekipe što su prošle u Top16 Lige šampiona, dok smo u ABA ligi možda neki peti ili šesti, ali razumijećete da ne mogu da govorim o ciframa”, kazao je Radivojević.

foto:igokea.rs

About The Author