Radenko Dobraš:Šampion iz Banjaluke, koji je bio nadomak NBA

Pročitajte intervju sa Radenkom Dobrašem.

Prije pet godina na košarkaški seminar u Banjaluci došao je Svetislav Pešić, tada trener Crvene zvezde. Kad je ušao u dvoranu pred trenere prvo što je rekao je ima li Radenka Dobraša slučajno tu? Znate li ko je on?

Mnogi nisu znali.

A Radenko Dobraš je jedan od najboljih, ako ne i najbolji košarkaš iz Banjaluke svih vremena. Samo mlad je otišao iz Banjaluke. Kontaktirali smo ga i za naš portal je prokomentarisao najprije što ga se Pešić sjetio.

“Pešić je bio moj trener u reprezentaciji Jugoslavije tri godine. On me doveo iz banjalučkog BSK-a u Bosnu 1985. godine gdje mi je bio trener dok nije preuzeo reprezenatciju Njemačke. Odlični smo prijatelji i kao familija sada. On je meni kum ,a ja sam kum sinu njegovom Marku”, rekao nam je na početku razgovora Dobraš,koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nedavno je prikazan film o čuvenoj košarkaškoj generaciji iz Bormija,koju je vodio Svetislav Pešić.Mnogi su se prisjetili tih dana. Vi ste bili član te generacije, ali kad pomene se vaše ima gotovo svi kažu da ste mogli napraviti bolju seniorsku karijeru.

“Ja sam otišao iz Evrope 1988. godine u Ameriku.Moj cilj je bio nakon završetka studija po bilo koju cjenu uspjeti igrati u NBA.Studije sam završio kao najuspješniji igrač u istoriji programa na University of South Florida gdje mi je dres obješen pod krovom dvorane kao najveće priznanje.U to doba 1992. godine u NBA je bio veliki antagonizam protiv evropski igrača. Ja iako sam tamo studirao sam uvijek bio smatran evropskim igračem. Klima se promjenila pet godina poslije toga.Bio sam kratko vrijeme sa Orlandu  1992. i Filadelfiji 1993.godine”, kaže nam Dobraš.

Četiri godine bio je na South Floridi kada nije bilo baš puno igrača sa ovih prostora. Imao je dobre prosjeke od 17 poena po meču.

“Nema lige na svijetu gdje ima više uzbuđenja od NCAA. Moj osnovni razlog za dolazak u NCAA je bio da završim studije uz košarkaski progres. Diplomirao sam kao Inzinjer Kompjutera Software.Nakon prve godine u USF uletio sam na spisak NBA skauta gdje su me redovno gledali sljedeće tri sezone. Ja sam kao dvometraš igrao tada plejmekera što je bilo rijetko i nevidjeno na NCAA”.

Koliko je bio dobar na Univerzitetu South Florida govori podatak das u njegov i dres Čarlija Bredlija  “penzionisani”.

“Jeste nakon završetka karijere “objesili” su moj dres. Ja sam završio karijeru u USF ko drugi strijelac u istoriji univerziteta i prvi u asistencijama, ukradenim loptama, tricama i minutama provedenim na parketu”.

foto:USF Athletics

Kad nije uspio u NBA odlučio se za Evropu. Najprije je igrao u Izraelu i pokazao raskošan talenat.

U Hapoelu iz Tel Aviva i Hapoel Jerusalimu za tri sezone je prosječno postizao 18,9 poena, a bilo je iutakmica preko 30 poena.

“Moje prve sezone 1992/93 u Hapoelu Tel Aviv ja sam bio najbolji igrač prvenstva, drugi strijelac lige sa 25 poena u prosjeku i drugi strelac Evropskog Kupa sa istim prosjekom iza Roja Tarplija.Tada je Evroliga bila samo sa 16 ekipa. Evro Kup je završna grupa imala timove kao što su CSKA, Efes Pilsen, Stefanel, Aris, Olimpija, Taugres Vitoria i naš Hapoel Tel Aviv”,prisjeća se Dobraš dana iz Hapoela sa kojim je osvojio Kup Izraela.

“Mi smo osvojili Kup Izraela i prvo mjesto u regularnom djelu prvenstva. Izgubili smo u finalu Play Ofa u četiri utakmice gdje mi je prosjek bio preko 30 poena. To je bila najuspješnija sezona za Hapoel Tel Aviv u modernoj istoriji”, kaže nam Dobraš.

Nakon odlične sezone u Izraelu ponovo je pokušao u NBA

“Mogao sam da biram gdje da igram sljedece sezone u Evropi, ali nisam imao želje. Vratio sam se u Ameriku i otišao u Filadelfiju, gdje sam otpušten na početku sezone .Tu sezonu sam završio u CBA umjesto povratka u Evropu. CBA je bila druga liga za NBA”.

Vratili smo se na početke u Banjaluci, kako je sve počelo.

“Veliku zaslugu za moj uspjeh je imao Slobodan Simović koji je bio moj trener i radio sa mnom po pet sati dnevno. Veliki košarkaški znalac i radnik. Takodje pokojni Prle Tošic je bio osoba koji nam je dao ideju i plan da u tadašnjoj maloj košarkaškoj Banja Luci sanjamo veliko za košarku. Ja sam kao član Vremeplova(kasnije BSK) bio najbolji igrač Evropskog prvenstva za kadete 1985. godine”, kaže Dobraš,koji posjećuje rodni grad.

“U Banja Luku sam dolazio svake godine od odlaska 1985. Brat Jelenko i majka Borka žive u Banja Luci. Nisam bio zadnjih nekoliko godina”, kaže Dobraš,koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sin Stefan krenuo je očevim stopama.

“Ja radim kao Investment Manager za Morgan Stanley Wealth Management. Moj sin Stefan je igrao High School košarku gdje je osvojio prvenstvo države Floride prošle godine i sada studira u University of Central Florida”.

foto:Radenko Dobraš/facebook

Sa igračima iz čuvene generacije iz Bormija kada su 1987. godine postal svjetski prvaci vidi se kada okolnosti dozvole. Nedavno je bio sa Vladom Divcem, koji je generalni menadžer Sakramento Kingsa.

“Sa Vladom se vidim kad nam god se prilika ukaže. U redovnom smo kontaktu”, završio je priču za naš portal Radenko Dobraš.

foto:USF Athletics

About The Author

Možda ste propustili