Predsjednik KS BiH: Ma kakvi Panter i Boldvin, želimo igrača rođenog u BiH, koji nastupa za drugu reprezentaciju

Dalibor Miloš

foto: printscreen

Predsjednik KS BiH Dalibor Miloš govorio je o temi angažovanja naturalizovanog igrača za reprezentaciju.

Miloš je najprije rekao da od angažmana Amerikanca Kevina Pantera iz Partizana, koji ima i srpski pasoš nema ništa, kao da neće biti ništa ni od toga da bek Makabija Vejd Boldvin dobije pasoš BiH.

“To nije istina. Ne znam da li se te informacije šire da bi stvorile pomutnju ili nekakvu konfuziju kod nas. To i nema logike. Možemo imati samo jednog igrača sa statusom stranca, a mi trenutno imamo više njih – imamo Robersona i Luku Garzu. Na Garzu se računa u budućnosti. Sve i da hoćemo, ne možemo dovesti nekog novog”, započeo je Dalibor Miloš za „Avaz“.

Džon Roberson je po mišljenju predsjednika KS BiH i dalje koristan za reprezentaciju BiH i da će sve, vrlo vjerovatno, sačekati kraj februarskog prozora kvalifikacija za Eurobasket prije odluke, u kojoj će učestvovati i selektor Adis Bećiragić.

“Roberson više nije prevaga i to je istina. Mi trebamo prvo prepoznati i dati domaćim plejmejkerima priliku, koji će sljedećih četiri-pet godina postati nosioci reprezentacije. U februaru neće biti promjena. U dogovoru sa selektorom vidjećemo da li ima potrebe reagovati i probati nekoga naći za novembar”, istakao je Miloš.

Mladost i Slavija do pobjeda u mečevima as Posušjem i Prijedorom

Tarik Biberović, košarkaš Fenerbahčea, koji je rođen u Bosni i Hercegovini, ali nastupa za Tursku, još je jedna želja KS BiH.

“Bila je i biće još aktivna priča. Moramo provjeriti njegov status. Na kraju, od njega će zavisiti. Bili su kontakti u prethodnom periodu. On ove godine ima bolju minutažu, tako da vjerujem da je to razlog njegovog demantovanja navoda. Na toj poziciji smo i relativno dobro pokriveni, tako da nam to nije goruće pitanje. Mi smo tanki na plejmejkeru i kada nema Nurkića, nekog malo većeg centra”.

To je takođe problem. Nekoga razigravate, a onda mu godinu kasnije kažete: „Vidi, dolaze Nurkić i Garza, ne trebaš nam“. Nije dobro to raditi. Urušava se cijeli tim zbog toga. Smatram da je bolje da igraju oni kojima je stalo, nego oni koji imaju nekakav status.

Moram reći, Garza je bio ekstra. Odradio je sve što je trebao, prvi je dolazio na treninge, zadnji odlazio. Bio je miran kao bubica i bio ponajbolji na pretkvalifikacijskom turniru. Uz još jednog takvog igrača, mi dobijamo na kvalitetu i to ne samo na košarkaškoj, već i na disciplini, stvaranju tog kulta reprezentacije.

Petar Božić: Kada gledam Partizan – navijam,bio sam najsrećniji kada sam vidio da je Željko Obradović došao u klub

Slučaj „Garza“

“Mi smo uz pomoć FIBA-e završili Alibegovića. Što je imalo logike. Njegovi roditelji su iz BiH, da nije bilo rata, vrlo vjerovatno bi bio rođen u BiH, govori naš jezik. S Garzom nije takva situacija. Njegov otac je Amerikanac, rođen je tamo, ne priča naš jezik.

Ne znam kako bi mogao postati naš državljanin, kad on to de facto i nije. Ne znači to da mi nećemo nekad otvoriti to pitanje, ali to nije realno. Nemamo se za šta uhvatiti”, kazao je predsjednik KSBiH.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author