Počele pripreme: Održati pozitivnu atmosferu i predstaviti se u najboljem svijetlu na EP

Ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine se danas okupila na Ilidži, a tako su zvanično počele i pripreme za Evropsko prvenstvo koje se igra narednog mjeseca u Španiji i Francuskoj.

Reprezentativke BiH će utakmice igrati u Francuskoj, tačnije u Strazburu, a danas je na Ilidži održana i konferencija za medije.

Na njoj su se javnosti obratili generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, tim-menadžer ženske reprezentacije Razija Mujanović, selektor Goran Lojo i kapiten Milica Deura.

“Naše košarkašice su od danas tu zajedno i već ujutro odlazimo u polikliniku Agram gdje ćemo odraditi testove zdravstvene spreme naših igračica, kao i antigenske testove. Treba utvrditi u kakvom su stanju pred pripreme, a onda odlazimo na Vlašić, gdje ćemo biti 12 dana gdje je sve spremno za visinske pripreme. Potom silazimo u Fojnicu gdje ćemo biti pet dana i spremiti se za meč u Poreču protiv Hrvatske. Potom pripreme nastavljamo u Mostaru, a slijede utakmice s Crnom Gorom u Podgorici. U Tuzli ćemo završiti pripreme, a 14. juna letimo iz Beograda za Francusku gdje se održava EP. Željeli smo da budemo u što više gradova BiH, da ljudi vide reprezentaciju”, rekao je Čolan.

Dodao je Čolan i da se nada da će u narednih nekoliko dana biti u potpunosti zatvorena finansijska konstrukcija, odnosno da će biti pokriveni svi troškovi organizacije priprema, kao i puta i boravka u Francuskoj.

“Podrška svih gradova u kojim imamo pripreme je bila velika i sve troškove priprema su pokrili gradovi domaćini. Zbog toga moram da im se zahvalim. Ostali dio finansijske konstrukcije ćemo u narednim sedmicama pokušati zatvoriti. Nadam se da će to biti u narednih desetak dana”, dodao je Čolan.

Razija Mujanović je istakla da je ključno da se igračice što bolje spreme za veliko takmičenje.

“Ključno je da se igračice dobro fizički spreme i da sve budu zdrave kako bi plan tekao onako kako se zamislilo. Nisu kondicione pripreme nimalo lagane, niko ih u suštini i ne voli, ali kada igrač razmišlja šta mu ta sprema može donijeti, to ga mora motivisati da da sve od sebe kako bi na utakmicama to donijelo rezultat”, istakla je Mujanović.

Riječ je potom dobio i selektor Goran Lojo.

“Danas i sutra će tim biti kompletiran, izuzev dolaska Jonquel Jones, koja će nam se priključiti 6. juna zbog obaveza u WNBA. Njen klub je insistirao čak i da nam se ona kasnije priključii, ali imaće nekih sedam dana priprema sa nama. Ovih 16 igračica će biti tu već do sutra”, istakao je Lojo i dodao:

“Nakon ovog uvodnog dijela na Vlašiću i Fojnici, slijede prijateljske utakmice u Poreču s Hrvatskom 29. i 30. maja, a sedmicu poslije su planirane dvije utakmice s Crnom Gorom u Podgorici. Trebali smo igrati i u Trstu s Italijom, ali oni su promijenili mjesto priprema i nije bilo moguće da ostvarimo neki povoljan aranžman da otputujemo u Rim. Probaćemo osigurati još jednu utakmicu prije odlaska u Francusku.”

Marica Gajić je nedavno zadobila jednu povredu, ali Lojo je siguran da će biti spremna za EP.

“Oporavak Marice Gajić je u završnoj fazi i ona će sigurno biti spremna do Evropskog. Jones je također imala nekih problema, ali sada je potpuno spremna. Igrala je Final Four Eurolige i počinje joj play-off WNBA naredne sedmice. Nema nekih povreda kod ostalih djevojaka.”

Kapiten Milica Deura rekla je kako od svojih saigračica očekuje da se maksimalno posvete pripremama, kako bi na prvenstvu Evrope mogle da predstave BiH u najboljem svijetlu.

“Izuzetna je čast i zadovoljstvo biti kapiten BiH i napravili smo veliki uspjeh plasmanom na EP posliej 22 godine. To nam daje i zadatak da se tamo pokažemo u što boljem svjetlu i da predstavimo našu zemlju kako zaslužuje. Očekujem da se djevojke maksimalno posvete i da to svi shvatimo ozbiljno jer nas čeka veliko takmičenje. Održaćemo tu pozitivnu atmosferu i nadam se dobrom rezultatu”, zaključila je konferenciju za medije Deura.

Evropsko prvenstvo u košarci za žene traje od 17. do 27. juna.

foto:basket.ba

About The Author