ZAHTJEV devet klubova: Ne želimo ligu krojenu po mjeri ABA 2 ligaša

foto:basket.ba

Osam klubova koji će igrati Ligu BiH pobunili se i poslali dopis KS BiH. Ukratko nisu zadovoljni što KS BiH nije u stanju organizovati Ligu BiH i što nemaju integritet i autoritet.

Devet klubova iz košarkaškog prvenstva BIH Bratunac, Bosna Rojal, Leotar, Čapljina, Mladost, Promo, Kakanj, Posušje i Zrinjski poslali su zajendičko pismo u KS BiH.

“Poštovani, povodom raznoraznih špekulacija i poluinformacija vezanih za početak i sistem takmičenja unarednoj sezoni lige BIH naši klubovi imaju potrebu da još jednom iznesu naše stavove i zahtjeve a koje su u kratkim crtama na sastanku klubova u Sarajevu iznijeli naši predstavnici .

Naši klubovi očekuju da u novonastalim okolnostima koje su zadesile cijelu regiju, KSBIH reaguje u smislu pomoći klubovima i iznalaženja rješenja kojim bi klubovi bili podržani a ne djeljeni na “velike i male” ili na klubove iz velikih i malih sredina.

Na sastanku u Sarajevu smo čuli da klubovi i učesnici lige BIH imaju većinski stav da ligu BIH od starta, moraju da igraju klubovi učesnici druge ABA lige, a da klub koji igra prvu ABA ligu i neko evropsko takmičenje može da se priključi u drugom djelu prvenstva.

Taj stav je podržalo 11 klubova, a protiv njega su bila 3 kluba. Mišljenja smo da bi bilo kakvo prekrajanje volje ogromne većine klubova vodilo urušavnju lige koja je i ovako na veoma niskom nivou, a naši klubovi bi preispitali stav o učešću u takvoj ligi a trazili bi rjesenja u okviru nekih drugih liga bas kao i pojedini klubovui koji žele da razvale ligu BIH.

Osim toga tražili bi zaštitu svojih prava preko nadležnih institucija BIH kao i FIBE. Ako je članovima Upravnog odbora KSBIH važnija druga ABA liga nego liga BIH onda to treba da otvoreno i kažu pa da i naši klubovi zauzmu drugačiji stav prema Ligi BIH i KSBIH.

Podsjetićemo vas da u okruženju u svim ligama bivše nam države, ABA 2 ligaši igraju domaća prvenstva i nikada nije ni bilo govora da ih ne igraju, kao i da je to stav rukovodstva ABA lige i FIBE, pa stoga očekivali smo žešću reakciju KSBIH. Osim toga jedan od klubova koji ne želi da igra ligu BIH, nije ni izborio učešće u ABA 2 ligi kroz takmičenje u prošloj sezoni nego su ga kupili za ogroman novac pa bi sada da lagodno igraju, a da im je mjesto u ligi za prvaka obezbjeđeno i da na taj način novac uštede neigranjem lige BIH.

Moramo još da dodamo da je stav pojedinih članova U. O. KSBIH da bi neigranjem ove tri ekipe lige BIH bila ušteda za ostale ekipe apsolutna zlonamjerna konstrukcija i da je istina sasvim suprotna. Naši klubovi bi izgubili najveći dio sponzora, igrači bi teže dolazili u naše sredine, a lokalne zajednice i sportska javnost bi nas smatrala niželigašima .

Što se tiče predloga u dopisu od 10. 07. koji je došao na naše adrese od strane Generalnog Sekretara o nekom modifikovanom sistemu takmičenja koji je napravljen po željama učesnika druge ABA lige mi ga samatramo u najmanju ruku nekorektnim jer nisu naši klubovi toliko mali da bi sa njima po principu mrkve i štapa neko mogao manipulisati ,taj prijedlog apsolutno odbacujemo i smatramo da on ničim ne doprinosi rješavanju problema nego samo komplikuje čistu situaciju.

Na sastanku su klubovi iznjeli svoj iskren i nedvosmislen stav da ligu BIH moraju od početka igrati svi klubovi bez izuzetka osim kluba koji igra ABA1 ligu i jos jedno takmičenje pod okriljem Fibe.

Iz razloga što smo i predpostavili da će se nakon sastanka dešavati razna mešetarenja i lobiranja šaljemo ovaj dopis o stavovima klubova, i iz koga se može se doći do zaključka da su klubovi ne dvosmisleno odbili predloge da se liga djeli, a da je jedini argument klubova koji bi da igraju samo završnicu lige njihova finansijska dobit i igranje lige BIH bez prevelikih odricanja.

Predlažemo tim klubovima da ako nisu u mogućnosti da se takmiče na dva fronta istupe iz ABA2 lige baš kao i KK Zrinjski prije dvije sezone i ustupe mjesto nekom od klubova koji su u mogućnosti da izdrže dva takmičenja, vjerovatno takvih ima i u ligi BIH.

Na kraju da dodamo da iz svega gore navedenog svako ko nema skrivene namjere može zaključiti stavove naših klubova . Od kancelarije KSBIH i U. O. KSBIH očekujemo da ne razvaljuje ligu BIH, jer mi nećemo učestvovati u ligi krojenoj po mjeri ABA2 ligaša, nego zahtjevamo brzu reakciju, ( do sedam dana), usvajanje propozicija takmičenja u skladu sa većinskom voljom klubova, olakšice za klubove u smislu pomoći u organizaciji i finansiranju takmičenja. Svako odlaganje unosi nemir i vodi urušavanju digniteta Lige BIH kao i KSBIH”, navodi se u saopštenju.

Pismo je u kancelariju KS BiH otišli sa potpisima i pečatima navedenih klubova.

foto:basket.ba

About The Author