Pešić: Sada ne bih izbacio Radmanovića (VIDEO)

Selektor Srbije Svetislav Pešić govorio o mnogim temama u razgovoru za ELTA TV.

Pričao je o svojim počecima. Sa sarajevskom Bosnom je kao igrač osvojio prvenstvo i kup Jugoslavije 1978 i Kup evropskih šampiona 1979. godine. Kao trener Pešić je “studente” vodio do titule prvaka 1983 i pobjednika Kupa Jugoslavije 1984. godine.

Sa selekcijom SR Jugoslavije osvojio je evropsko zlato 2001. godine u Turskoj i Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Indijanpolisu.

“Biti prvak svijeta na njihovom terenu, gdje je stvorena košarka sa sportskog aspekta je neki vrhunac. Taj doček, sreća, entuzijazam, radost, ostvarili smo naš san i njihova očekivanja, svih tih ljudi, da to nisam doživio bio bih siromašniji. Vjerovatno je to i bio razlog što sam prihvatio poziv KSS da ponovo vodim reprezentaciju”, otkriva Pešić.

Pešić je tada iz ekipe u polufinalu izbacio Vladimira Radmanovića zbog nediscipline, a njegovo mjesto u finalu je zauzeo Aleksandar Smiljanić.

“To se dešava u svim ekipama, da je trener nezadovoljan odnosom igrača, pa onda povuče neke ekstremne poteze. To što sam ja tada uradio, ne ponosim se s tim i žao mi je što je do toga došlo i ja sam iz svega naučio. Nisam imao ovo iskustvo danas i taj potez danas sigurno ne bih uradio. Radmanović je mlad igrač, emotivan i sigurno je i to je dovelo do odluke koju sam tada donio. Kada kažu: „Bravo Pešiću, zato ste postali prvaci svijeta, to je smiješno”, jasan je Pešić.

O „kultu“ reprezentacije.

“Mi nemamo drugu reprezentaciju, samo jednu. To je reprezentacija svih klubova, navijača, mora biti praznik kad igra reprezentacija. Nacionalni tim ne igra često i trebamo ga svi podržati i tako se stvara „kult“ reprezentacije. Dakle „kult“ je kad su „sve zastave umotane u jednu“, da se ne priča o Partizanu, Zvezdi, već u prvom licu množine – mi”.

O mladim igračima, (ne)odazivanju u nacionalni tim.

“Nije se izgubila strast za reprezentacijom. Prioriteti su se promijenili. Život profesionalnog igrača se promijenio, ne samo zbog velikog broja utakmica, već i zbog pripreme za njih. Nije sve ni do fizičkog umora, već mentalnog. U reprezentaciji trebaju da igraju momci koji to stvarno žele. I ranije je bilo otkaza, zaboravljamo, Divac, Stojaković…Malo treba ući u dubinu svega toga. Lično, uopšte nemam interes za igrača, bez obzira na ime i da li je najbolji, ako on ako nije spreman mentalno ili fizički da igra. Jel ja treba da sastavim ekipu koja će zadovoljiti javnost i medije ili treba da napravim ekipu, ne od 12 najboljih, nego od 12 koji najbolje funkcionišu i da preuzmem odgovornost za sportski rezultat”, kaže Pešić i nastavlja:

“Da li vi stvarno mislite da će naši, po vama, najbolji igrači odraditi sva tri slijedeća velika takmičenja. To je nemoguće. Mi moramo da dajemo šansu novim igračima. Igrače treba odmoriti, veliki je fizički umor, mentalni pritisak tokom sezone. Vidjeli ste šta se desilo sa Jelovcem, Odžom…Lako je govoriti sa strane, ali kad si „unutra“ vidiš te mlade ljude, koji žele da pobjeđuju, budu bolji. Ovi mladići su za sedam dana sa mnom pokazali veliku želju. To je naš posao da napravimo jednu selekciju, da vidimo ko je mentalno, fizički i taktički pripremljen za ono što se od njega u reprezentaciji traži”, zaključio je Svetislav Pešić.

Kompletan intervju možete pogledati u videu:

foto:printscreen/youtube/eltatv