Pešić: Finska je ekipa sa karakterom

Pešić

foto:KSS

Reprezentacija Srbije, poslije slobodnog dana na Evropskom prvenstvu u Pragu, u ponedeljak 5. septembra u 21.00 igra treći meč protiv Finske.

Selektor Svetislav Pešić poslije večernjeg treninga izašao je pred predstavnike medija.

“Imali smo dobar trening, koji nam uvijek fali kada su ovakvi turniri, jer se igra svaki dan. Prvenstvo Evrope traje dugo i važno je zadržati tenziju, ozbiljnost, pristup, i kao što smo rekli, mi smo za vreme boravka u Pragu u procesu unapređivanja timske i individualne forme. Ovaj trening je bio važan, naravno akcenat se daje da igramo protiv Finske, ali istovremeno koristimo i jedan veći dio treninga da unapređujemo našu igru, i sa aspekta odbrane i napada”, rekao je Pešić i nastavio o narednom protivniku:

“Što se tiče Finske, vama je poznato da je posljednjih godina postala ozbiljna selekcija, oni su njihovi nacionalni junaci, prati ih publika, ne kažem da nas ne prate, nego da Finsku prate gdje god se igra. Oni doživljavaju EP kao poseban izazov i to mi svi znamo. Finska je ekipa sa pravim karakterom, ne samo fizičkim i kada je u pitanju borbenost, naravno da je to baza, ali su napredovali i tehnički i moralno vjeruju u trenera, u to što rade. Nije ni čudo što su prezentovali modernu košarku poslije teškog poraza od Izraela. To je za njih bila jedna od najvažnijih utakmica u grupi, ali vidjeli ste kako su se vratili sjajnom kolektivnom igrom. Odigrali su jednu od najboljih utakmica od svih reprezentacija koje su na prvenstvu, tu računam i ostale grupe. Očekuje nas tim bez velikih zvijezda, izuzev Markanena i Salina. Salina moram da istaknem, ključ je njihove igre, veoma je iskusan, dugo godina je noseći igrač u španskoj ligi. Agresivni su u odbrani i kontranapadu, imaju samopouzdanje, ruka im je stalno u pravcu šuta. Samo jedan igrač nije šutirao u ove dvije utakmice za tri poena, teško ih je braniti, jer imaju petice i četvorke koje rolaju ispod koša, izlaze na šut, tako da to je karakteristika Finske i videli smo koliko je bilo Poljacima teško da odbrane”.

Da li je Finska najteži protivnik u grupi?

“Ne bih govorio ko je najteži, Poljaci su pali, oni su igrali dosta dobrih utakmica u pripremnom periodu, sa Grčkom i Turskom. Imaju kompletan tim, visoke, niske košarkaše, šutere, ali neobična su ekipe. Izrael i Finska su ekipe koje su za svakog protivnika neugodne, jer nemaju tačno određene pozicije – on je na poziciji centra, ovaj na poziciji četvorke, trojke… Ovde je sve razbacano da nekada ne znaš ko igra koju poziciju. To je problem u organizaciji odbrane i to isto važi za Izrael. Nekako mi je utisak da nam je uvijek lakše protiv ekipa gdje možemo lakše riješiti taj meč-ap, ovaj drži ovaj ovoga, to je ta pozicija. Moramo da odigramo dobru utakmicu da nam ne bi pobjegli iz ruke”, objasnio je Pešić.