Sjećanje: “Pepsi” liga

Košarkaški savez Republike proslavio je 25 godina postojanja.

Vraćamo se malo u prošlost, tačnije u 1993. godinu kada je osnovan Košarkaški savez Republike Srpske.

Te godine u BiH je bjasnio rat i nikome nije bilo do košarke.

U Košarkaškom savezu ipak su riješili da naprave jedan odličan potez,koji se i sada nakon 25 godina prepričava i nikako da se nešto slično ponovi.

Prvo takmičenje koje je organizovano pod ingerencijom Košarkaškog saveza Republike Srpske je takmičenje banjalučkih osnovnih škola koje su nazvali “Pepsi” liga. Generalni sponzor lige bila je bajalučka “Bosanka”.

Ekipe su bile podijeljenje u dvije grupe, a prva utakmica odigrana je u SD “Borik” 15.maja 1993. godine.

Sastale su se ekipe osnovnih škola “Jovan Dučić” i “Jovan Jovanović Zmaj”. Slavili su igrači iz “Jovan Jovanović Zmaj” 42:34.

Liga je trajala više od mjesec dana, a finale je odigrano 27.juna 1993. godine pred više od 4.000 gledalaca.

U finalu su igrale OŠ “Branko Radičević” i OŠ “Petar petrović Njegoš”. Slavila je OŠ “Branko Radičević” 62:48. Pobjednike je predvodio sadašnji direktor KS BiH Siniša Kovačević, koji je igrao za reprezntaciju BiH, te za Crvenu zvezdu, Budućnost, Igokeu, Bosnu, Vojvodinu.

Kovačević je bio i najbolji strijelac turnira sa 168 koševa.

Dalibor Stupar, koji je kasnije takođe imao ozbiljnu karijeru (Crvena zvezda,Borac) je bio najbolji izvođač slobodnih bacanja.

Finale “Pepsi” lige 

“Branko Radičević” – “Petar Petrović Njegoš” 62:46

Branko Radičević:Banjac,Tomić,Krupić 6, Majstorović 2, Kovačević 41,Vignejvić 4, Anđelić, Šehić, Lolić 9, Mazalica, Samardžić, Lakić.

Petar Petrović Njegoš:Terzić18, Tomić,Lukić,Tutuš,Rosić 3, Travar 10, Stanić 5, Šarić, Lazić, V. Opačić, Lazić, VL. Opačić.

foto.ks.rs.ba

 

 

 

About The Author