Nurkić na prozivci

U Sarajevu je počelo okupljanje košarkaške reprezentacije BiH

Reprezentaciju BiH 29. juna protiv Francuske u Tuzli i 2. jula protiv Belgije očekuju dvije odlučujuće utakmice za prolaz u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Na današnjoj prozivci se pojavio i Jusuf Nurkić. Selektor BiH Duško Vujošević na igrača Portlanda neće računati na pomenutim utakmicama, ali je Nurkić došao da podrži saigrače.

Situacija pred Francusku što se tiče igračkog kadra nije najsjajnija.

“Povod je ulazak u krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali još više problemi na koje nailazimo u ovom momentu koji je odlučujući kada je u pitanju plasman u sljedeći završni stepen takmičenja za Svjetsko prvenstvo. Čini mi se da smo u težoj situaciji nego u kojoj smo se našli prošle godine, poslije svih onih otkaza i kada su samo ovi klinci ostali i uspjeli da se izbore, što su svi smatrali uspjehom u tom sastavu”, izjavio je Vujošević.

Jusuf Nurkić, zbog obaveza u NBA ligi neće biti na raspolaganju selektoru Vujoševiću u junu.

“Mislim da ste svi čuli o problemima i situacijama u Savezu i ekipi. Moja situacija je jednostavna s moje strane. Ovaj put ne mogu igrati. Svoj stav sam iznio selektoru i on je to prihvatio. Na sljedećem okupljanju ću biti tu. Dao sam selektoru riječ”, rekao je košarkaš Portlanda.

Problem je povratak četiri dana prije početka utakmica sa Francuskom Džanana Muse iz SAD. Milošević je povrijeđen, Gordić umoran, Čampara bolestan, a Penava se školuje.

“Ajdin Penava, koga sam htio ove godine priključiti timu, preuzeo je pod pritiskom menadžera neke svoje obaveze da završi fakultet za tri godine, da preko ljeta završava tu četvrtu godinu”, rekao je Vujošević.

Adin Vrabac i Aleksandar Lazić su od prvog dana na raspolaganju.

“Tu su momci, biće nas dovoljno da dobro treniramo ovaj period koji je ispred nas. To je što je do nas. Mislim da će svi momci iznijeti ovaj dio priprema i odraditi maksimalno”, rekao je Vrabac.

“Ulazimo u pripremni period s dosta problema, povreda, izostanaka igrača. Mislim da moramo još jače i bolje da treniramo, da se spremimo maksimalno i pokušamo da ostvarimo pobjedu protiv Francuske”, rekao je Lazić.

Košarkaši BiH sutra putuju na pripreme u Opatiju, gdje će odigrati dvije utakmice s Hrvatskom.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili