Nikolić: “Zahtjev pojedinih klubova da ih se oslobodi igranje BiH lige je smiješan”

Nova sezona u elitnom rangu BiH košarke bi trebalo da počne početkom oktobra, međutim dosta je nepoznanica i dalje. U razgovoru za naš portal, trener Zrinjskog Neven Nikolić je govorio o pripremnom periodu, očekivanjima u novoj sezoni, ali i trenutnoj situaciji u bosanskohercegovačkoj košarci.

Nikolić je preuzeo Zrinjski u novembru prošle godine kada se klub nalazio u dosta teškoj situaciji. Kvalitetnim radom, izborio se za novi ugovor, a tokom ljeta je bilo dosta turbulencija u pripremi za novu sezonu, s obzirom da je virus korona svima poremetio zacrtane planove.

“Kao i u svim drugim klubovima, pripremni period nam je počeo puno ranije zbog već poznatih problema sa virusom korona. Nakon prekida prvenstva i odlaska starijih igrača iz kluba, krenuli smo raditi sa mladim igračima iz našeg omladinskog pogona i pomno smo pratili dešavanja na tržištu. Uprava kluba mi je pružila podršku da kao trener nastavim tamo gdje sam stao prošle sezone, što sam objeručke prihvatio jer mislim da ova ekipe i sam klub imaju jako puno potencijala i prostora za napredak. Krenuli smo sa pripremama 12. avgusta te se nadam da ćemo spremni dočekati početak prvenstva koje bi trebalo da krene 3. oktobra” – ističe Nikolić za meridiansport.ba

Igrački kadar mostarskog kluba se dosta promijenio u odnosu na prethodnu sezonu.

Od prošle sezone u klubu su ostali jedino mladi igrači i Tihomir Vranješ. Svi ostali nosioci igre su nakon odlične sezone i dobre statistike dobili puno bolje ponude i otišli u druge klubove iako smo ih i mi htjeli zadržati, ali nam finansije to u ovom trenutku nisu dozvolile. Na njihovo mjesto smo iz Helios Sunsa doveli centra Sretena Kneževića, Luku Anđušića iz Metalca, te američkog razigravača Karbla Li Irvina koji je lani bio jedan od najboljih igrača BiH lige igrajući za Promo. Sa koledža nam se vratio naš bivši igrač Mateo Zovko, a stigao nam je i bivši centar Širokog Mile Čović. Imamo najmlađi tim u ligi, ali i tim koji može jako dobro i naporno trenirati što je meni kao treneru jako važno”, kaže trener Zrinjskog

O ciljevima u novoj sezoni, mladi stručnjak govori:

“Jedini cilj koji smo sebi postavili je da naši igrači na kraju sezone budu puno bolji igrači nego što su to bili kad je sezona počela. Ako taj cilj ispunimo, onda ni opstanak ne bi trebao doći u pitanje, a sve ostalo preko toga bi bio veliki bonus i nagrada za sve nas”.

Situacija u bosanskohercegovačkoj košarci nije nimalo prijatna. Dosta se prethodnih mjeseci spekulisalo oko toga da li će klubovi koji učestvuju u Drugoj ABA ligi igrati nacionalni šampionat u prvoj fazi, a konačan odgovor još uvijek nema ni savez. 

O čitavoj situaciji Nikolić kaže:

Situacija u bosanskohercegovačkoj košarci je vrlo loša. Puno je političkih igara i prepucavanja oko same lige. Nevjerovatno je da klubovi početkom septembra mjeseca još uvijek ne znaju kojeg datuma kreće liga, u kojem formatu će se ona igrati, koliko klubova ispada, da li se igra plej-of ili liga za prvaka. Puno nepoznanica, a malo odgovora. Ovaj zahtjev pojedinih klubova Druge ABA lige da ih se oslobodi igranja prvog dijela sezone je smiješan. Umjetna podjela na ‘velike’ i ‘male’ klubove BiH košarci ne donosi ništa dobro. Znamo svi kako se i po kojim kriterijima ulazi u tu ABA 2 ligu, da to nisu sportski rezultati već finansijska moć pojedinih klubova. Spomenuću primjer tuzlanske Slobode koja već drugu godinu u nizu u Drugu ABA ligu ulazi preko specijalne pozivnice, a ne preko rezultata na terenu. I onda još zatraže da ih se oslobodi igranja domaće lige, iako su lani uredno gubili utakmice u Bratuncu, Mostaru, Čapljini, Mrkonjić Gradu i Trebinju, protiv klubova koji igraju ‘samo’ domaće takmičenje. Nemam ništa protiv ABA 2 lige, ali domaće takmičenje mora biti prioritet svima”.

Za kraj razgovora, trener Zrinjskog je iznio svoje mišljenje o Igokeinom zahtjevu da ne igra BiH ligu u prvom dijelu šampionata, a nada se da će svi problemi vezani za start šampionata biti ubrzo otklonjeni.

“Lično nisam za to da Igokea igra Ligu BiH od početka, iz razloga što igraju vrlo zahtjevnu ABA ligu i FIBA takmičenje. Treba ih osloboditi  tog prvog dijela jer je nemoguće toliko putovati i igrati na tri fronta. Ali ovo Igokeino ratovanje i ucjenjivanje saveza ne podržavam. Svi ostali klubovi su postali taoci njihovog rata sa savezom. Bilo bi dobro da se ovaj problem što prije riješi, pa da liga napokon krene jer se košarka u Bosni i Hercegovini zbog virusa korona nije igrala preko 180 dana, što je samo po sebi veliki hendikep za sve nas koji se bavimo ovim sportom”ističe Nikolić.

Nova sezona BiH lige u košarci je planirana da počne početkom oktobra, pa ostaje da se vidi da li će do tada savez otkloniti sve nedoumice, jer ukoliko se to ne desi, moglo bi uslijediti novo odlaganje što sigurno nije u interesu nikome kome je stalo do košarke u Bosni i Hercegovini.

foto:HKK Zrinjski