NBA košarkaši uljepšali dan mališanima

NBA košarkaši i treneri, učesnici kampa „Košarka bez granica“ u organizaciji NBA, FIBA i KSS, u sklopu akcije fondacije „NBA Kers“, posjetili su mališane na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, kako bi im uručili poklone i ulili optimizam da izdrže i pobjede u teškim danima.

Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Ana Dabović, Sonja Petrović, Nikola Vučević, Vladimir Radmanović, Žarko Čabarkapa, Greg Popović, Geri Heris, Frenk Kaminski i drugi proveli su par sati družeći se sa djecom.

“Posjete poput ove su važne da bismo podigli svijest javnosti o teškoćama sa kojima se ova djeca suočavaju i da ih usrećimo i podijelimo radost. Tužno je kada ih vidite kako se nose sa svojim problemima i kako vode bitke daleko teže i važnije od svih sportskih koje mi imamo na terenu. To su junaci, sve do jednog, i drago mi je što smo družili i upoznali. Trudićemo se da im pomažemo kada smo god u prilici”, rekao je Bogdanović.

Bogdanov saigrač iz Sakramento Kingsa i reprezentacije Srbije Nemanja Bjelica ponovio je da su djeca najvažnija.

“Njihov osmjeh i sreća su najbitniji, kao i da budu radosni jednog dana. I ja imam djecu i bilo mi je teško kada sam vidio mališane sa čim se sve suočavaju. Nadam se da smo im barem malo uljepšali dan”.

Univerzitetska dječija klinika u Tiršovoj je najstarija dečija bolnica u Srbiji, sa preko 300 kreveta i sa ambulantama koje se bave dijagnostikom najtežih bolesti. Svake godine ova institucija uvodi nove tehnologije i novu opremu za što kvalitetnije i efikasnije liječenje.

“Za sve nas je ogromno zadovoljstvo da možemo da vidimo legende NBA lige, kao i aktivne igrače od kojih su mnogi sa ovih prostora. Za djecu je ovo veliki poklon, jer im pomaže da lakše prebrode bolničke dane te im izmami osmjeh na lice, što nam je najvažnije. Akcija je dobar primer kako velike organizacije poput NBA misle o bolesnoj djeci”, rekao je dr Goran Vukomanović.

Služba za pedijatrijsku onkologiju nalazi se u sklopu Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, gdje se liječe djeca oboljela od malignih tumora koštanog sistema, centralnog nervnog sistema, kao i ostalih mekotkivnih sarkoma i drugih retkih tumora.

Kamp „Košarka bez granica“, u organizaciji NBA lige, FIBA i Košarkaškog saveza Srbije završava se sutra, finalnim događajem za mlade igrače i igračice do 17 godine iz cele Evrope u dvorani „Radivoj Korać“ u Beogradu.

tekst i foto:kss

About The Author

Možda ste propustili