Moja igra moj put

U beogradskom hotelu „Kraun plaza“ je održana promocija knjige selektora reprezentacije Srbije i slavnog trofejnog stratega Svetsilava Pešića „Moja igra moj put“.

O ovoj sjajnoj knjizi koja je opisana kao „Priča o čoveku koji je stvorio „Beli Harlem“, od Bormija do Indijanapolisa, inovatoru koji je uvijek vukao hrabre poteze, učitelju koji iz učenika izvlači sve najbolje. Iskreno, oštro i emotivno o putu i preprekama do uspjeha“, kao i o brojnim zajedničkim uspjesima sa trofejnim trenerom govorili su Vlade Divac, Dejan Bodiroga i Marko Pešić.

Promociji su prisustvovale brojne ugledne zvanice iz svijeta sporta i košarke – predsjednik KSS Predrag Danilović i potpresjednici Nenad Krstić i Dušan Projović, direktor muške reprezentacije Dragan Tarlać, legendarni Zoran Slavnić i Božidar Maljković, pa Dino Rađa, Đorđe Višacki, Aleksandar Trifunović, Miodrag Babić, Blažo Stojanović, Dragiša Vučinić, Branko Kovačević, Željko Obradović, Dejan Radonjić, Žarko Zečević, Dejan Tomašević, Marko Kešelj, Marko Marinović, Marin Sedlaček, Vladimir Koprivica, Milivoje Karalejić, Milan Gurović, Aleksandar Boričić, Dragan Škrbić i mnogi drugi, a sam događaj izazvao je i veliku pažnju medija..

Uvijek sam kao trener razmišljao da moj posao nije samo da treniram ekipu, da pobjeđujem, već sam mislio da mi treneri imamo obavezu da znanje podijelimo sa kolegama. Ta ideja se stvorila odavno u meni, da svo to iskustvo, uspjehe, razočarenja pretočim u jednu knjigu”, rekao je Pešić.

Uspjeli smo da napravimo knjigu, veoma sam ponosan. Zahvaljujem se koautoru novinaru Aleksandru Miletiću i izdavačkoj kući “Pi-pres“ iz Pirota”.

Naši veliki asovi Vlade Divac i Dejan Bodiroga su se prisjetili prvih trenutaka saradnje sa Pešićem, osvajanja evropskog i svjetskog zlata, govorili o njegovoj filozofiji, kakav je autoritet bio, ali i o anegdotama koje su pratile zajednički rad.

Putem video poruke prisutnima se prvi obratio čuveni reditelj Emir Kusturica, Pešićev prijatelj, koji je imao vrlo poučno i kvalitetno izlaganje. Zatim je, takođe putem video poruke, Predrag Stojaković čestitao Pešiću na knjizi i zahvalio što je u njoj evocirao emocije i uspomene, ali i to što je podijelio dosta informacija za razvoj mladih igrača.

Na isti način javio se i Nemanja Bjelica iz San Franciska, sada košarkaš Golden Stejta, koji je rekao da će knjiga dobro doći svima i uz osmjeh je dodao da se na ljeto nada Pešićevom pozivu u reprezentaciju, ako zasluži poziv.

U svom videu španski košarkaš Mark Gasol objasnio je koliko je Pešić uticao na njegovu karijeru, baš kao i bivši njemački košarkaš Henrik Ridl.

Na kraju je Marko, Pešićev sin, govorio o odnosima otac – sin kada su sarađivali u njemačkim klubovima, kao trener – igrač, a kasnije kao trener i nadređeni, ističući da su Karijevi najveći uspjesi u karijeri to što je uradio sa njemačkom reprezentacijom i tamošnjim klubovima.

foto:kss