Udruženje košarkaških trenera Srbije i za ovu godinu priprema seminar koji će na osnovu kvaliteta predavača biti među najboljima u svetu. Učešće na 19. izdanju Beogradske košarkaške klinike, koje je zakazano za 27. i 28. jun u dvorani „Aleksandar Nikolić“, poslije Montija Vilijamsa, trenera NBA ligaša Finiks Sansa, potvrdio je i čuveni italijanski stručnjak strateg milanskog Aramanija Etore Mesina.

Zanimljivo je da će za Mesinu ovo biti drugo učešće na Beogradskoj klinici, a kao predavač u Beograd dolazi ponovo poslije 16 godina.

“Jugoslovenska i srpska košarka godinama unazad imale su pregršt vrhunskih trenera i igrača i sećam se mnogih od njih još iz vremena kada sam igrao košarku, potom i kada sam počinjao kao trener. Biti pozvan u Beograd da prezentujete svoje ideje, dio svoje košarkaške filozofije, je kao da vam je uručena fakultetska diploma. To je neka vrsta posebnog priznanja. Uvijek imam tremu prije svake prezentacije ili bilo kakvog predavanja i moram da priznam da osjećam veliku čast i ponos što ću biti predavač sada, kao što je bio slučaj prije 16 godina”, počinje priču Mesina.

U bogatoj karijeri Mesina je četiri puta osvajao Evroligu, trostruki je šampion VTB lige, isto toliko puta trijumfovao je u Palakanestru, sa reprezentacijom Italije ima srebro sa Evropskog prvenstva 1997. godine, kao i petogodišnji staž u NBA ligi kao pomoćni trener u Los Anđeles Lejkersima i San Antonio Sparsima.

Svojevremeno, Mesina je izjavio da Aleksandra Nikolića smatra svojim košarkaškim učiteljem i rado evocira uspomene na legendarnog Profesora.

Sa profesorom Nikolićem sam se prvi put susreo dok je radio u Bolonji, ali sam imao priliku da ga mnogo bolje upoznam dok je bio savjetnik Boši Tanjeviću u Trstu. U to vrijeme bio sam selektor nacionalnog tima i imao sam vremena da posećujem njihove treninge. Bio je veoma otvoren i sradačan sa mnom. Imao sam mogućnost da naučim mnogo od njega. Bez ikakve dileme, on je bio veliki um, ali u isto vreme i veliki gospodin, primjer i uzor drugima”.

Kada se spomene srpska košarka, Etore Mesina pomisli na dve stvari:

“Čvrstina i zajedništvo. Prije svega zbog toga što se, čak i oni koji nisu čvrsti, ponašaju kao da jesu. Takođe, srpski igrači i treneri mogu imati snažna neslaganja međusobno, ali kada izađu na teren pokazuju nesvakidašnji timski duh i neverovatnu želju da se prvo žestoko bore, a onda i pobijede svakog rivala”.

Etore Mesina sarađuje i sarađivao je sa velikim brojem srpskih košarkaša. Na pitanje da izdvoji jednog među njima koji je bio najspecifičniji i najbolji, slavni italijanski stručnjak odgovara:

“Čast je raditi sa srpskim košarkašima, sve ih neizmerno poštujem. Ne bih želio ovom prilikom nikog da potcijenim, ali morao bih da izdvojim Sašu Danilovića koji je imao veliki uticaj na moj život, kako na terenu, tako i van njega”, zaključio je Mesina, koji je upravo sa Danilovićem u ekipi Virtusa osvojio Evroligu (1998) i dve titule šampiona Italije.

foto:UKTS