Mateo: Nije lako pobijediti u Beogradu

Mateo

foto: printscreen

Partizan – Real Madrid 2:2 u četvrtfinalu Evrolige. Trener gostiju Ćus Mateo kaže kako je teško pobijediti u Beogradu.

Real je uspio da se sa dvije pobjede u Beogradu izbori za majstoricu u Madridu.

“Prije svega, moje saučešće za sve porodice koji su tragično doživele dešavanja u školi. Imao sam potrebu da to kažem”, rekao je Mateo i nastavio:

“Teško je pobijediti u Beogradu. Uspjeli smo to uraditi dva puta. Jako je teško savladati Partizan. Moramo se fokusirati na sljedeći meč i oporaviti se fizički koliko je to moguće. Igrali smo na visokom nivou od prve četvrtine. Znali smo da je to teško održavati tokom cijelog meča na gostujućem parketu u Beogradu. Uspjeli smo se skupiti i odigrati dobru odbranu.

Nije bilo lako zaustaviti pojedince u njihovom rosteru, posebno Zeka Ledeja, koji je odigrao fantastično. Na kraju utakmice izgledalo je kao da ćemo sa prednošću ući u posljednji minut, ali njihove dvije ukradene lopte i brza četiri poena prislili su nas da se borimo do samog kraja.

Gabrijel Dek je na tri minuta prije kraja zaradio povredu.

Izuzetno mi je žao zbog Gabrijela Deka i njegove povrede. Ne znam šta se dogodilo, ali sve ukazuje na to da je povreda težeg oblika, te da zahtijeva duži oporavak”.

Majstorica se igra u srijedu.

“Partizan igra sjajno i od samog početka smo znali koliko će biti teško, moram ponoviti. Nije lako pobijediti ni u Madridu, a Partizan je to uradio dva puta. I mi smo uspjeli ovde odnijeti dvije pobjede. Poslije pete utakmice ćemo znati ko ide u Kaunas. Uspjeli smo se oporaviti i doći u situaciju da imamo prednost domaćeg terena. Dobro, ali to nije dovoljno, moramo odigrati dobro svih 40 minuta, minut po minut u Španiji.”

Zonska odbrana zadaju dosta muka Partizanu.

“Mislim da na početku nismo uspijevali da ih zaustavio kao što smo željeli jedan na jedan. Pronašli smo rješenje u zonskoj odbrani, ali to rješenje nije ključni faktor. To je samo jedan od elemenata koji su uticali na to da pobijedimo. Skok u odbrani, posebno protiv Lessora, teško je osigurati, ali smatram da smo pametno koristili naše prednosti. Napadali smo reket, pogodili neke otvorene trojke zbog njihove skupljene odbrane. Dobar balans u odbrani i tranzicija u napadu bili su elementi koji su na kraju presudili”.

Partizan će u Madridu računati na Kevina Pantera.

“Kevin Panter je fantastičan igrač i mi to znamo i moramo biti spremni. Sjajan je karakter, dobro igra timski, ali i jedan na jedan. Ne možemo se fokusirati samo na njega, iako je sjajan. Partizan je dobar tim. Mi moramo prikazati dobru timsku odbranu, ali i pružiti dobre partije u ofanzivnom dijelu igre.”