Marko Šarenac: Ameriku sam odabrao zbog škole, tamo cijene našu košarku i način igre

Marko Šarenac, mladi košarkaš i student koledža Marshall u Sjedinjenim Američkim Državama, u toku odmora i posjete rodnom Bratuncu gostovao je u podcastu “Zadnja klupa”.

Ovaj 22-godišnjak koji je karijeru počeo u Bratuncu, kratko igrao za Ljuboviju, a potom većinu juniorskog staža proveo u Metalcu iz Valjeva, a sa juniorskom reprezentacijom Srbije postao je šampion Evrope. Protekle dvije godine uspješno studira i nastupa za košarkaški tim Marshalla, a kaže da je upravo škola imala presudnu ulogu u njegovom odabiru mjesta i kontinenta na kojem će nastaviti svoje košarkaško usavršavanje.

“Treninzi su izuzetno zahtjevni i slobodnog vremena skoro da i nema”, priznao je Marko objasnivši da je neophodno imali dobar plan rada da biste bili uspješni i u obrazovanju i u sportu.

Prekid sezone zbog pandemije koronavirusa njemu i kolegama veoma je teško pao, ali je pauzu iskoristio radeći na sebi, posebno na polju fizičke spreme.

“Poznajem mnogo sportista, košarkaša koji nisu mogli da nastave školovanje jer je to bilo nemoguće ako se sportom baviš profesionalno. Amerika otvara tu soluciju”, kazao je Marko i otkrio da je imao mnogo ponuda i interesa više koledža.

Priznao je da ponekad uči i u avionu, a govoreći o uslovima za treniranje u SAD-u istakao je: “Ako ste loš učenik, ne možete da se bavite sportom”.

Markov trener je Dan D’Antony, brat poznatijeg Mikea.

“On je iskusan trener, dugo je u košarci, bio je i u NBA-u i to nam svima dosta pomaže jer on forsira brzu igru sa dosta šutiranja i ofanzive”, kaže mladi bratunački košarkaš. Na Univerzitetu Marshall s njim je Goran Miladinović iz Crne Gore, a taj put su prošli i Aleksa Nikolić i Ajdin Penava.U SAD-u cijene našu košarku, naš način igranja i školu košarke”, istakao je Marko dodavši da igrači s prostora bivše Jugoslavije imaju dobar početak, odnosno da ne zaostaju za tamošnjim igračima i stilom igre.

O koledž košarci kaže da je to vrhunski nivo, da je igra brza, a igrači izuzetno spremni. Ne krije nadu da će imati priliku da zaigra u turniru najbolje 64 ekipe, što je san svakog igrača na koledžu.

“Što se tiče košarke, očekivanja su uvijek velika. Trener Dan u svaku sezonu ulazi izuzetno motivisano i naš glavni cilj i motiv je da osvojimo konferenciju i da se plasiramo na March Madness. To je sportski praznik u Americi. Gledanost i zanimanje fanova je ogromno. Tu je sve otvoreno i sve je moguće”, poručio je Marko na kraju razgovoru za “Zadnju klupu”.

https://www.youtube.com/watch?v=bGLjNpTlHxs

foto:promo

About The Author