Marica Gajić: WNBA i fakultet

Marica Gajić najbolja košarkašica BiH u dosadašnjoj karijeri i planovima za budućnost.

Dvadesettrogodišnja Bijeljinka je ove sezone prešla iz Mersina u evroligaškoj ekipi Hataj.

“Iskreno, s obzirom na moja očekivanja na osnovu prošlih sezona, došla je ta jedna sezona gdje treba da se kalim i psihički, jer nemam dovoljnu minutažu, možda i povjerenje trenera. Ipak, ja se trudim i trudiću se u narednom periodu da zadobijem to povjerenje i dokažem treneru da, bez obzira na moju mladost i godine, mogu puno da pomognem timu. Što se tiče tima, nemam nikakvih problema, radi se o respektabilnom timu koji ima velika očekivanja u Evroligi i nadam se da ćemo ih ispuniti”, rekla je Gajićeva za “Nezavisne”.

Marica je karijeru počela u ekipi Budućnosti iz Bijeljine, da bi sa svega 15 godina odigrala sezonu za pamćenje u dresu Banovića, što joj je trasiralo put u Sloveniji.

U dresu Celja provela je sjajne četiri godine, nakon čega je uslijedio odlazak u Tursku. Nakon ekipe Girne Jakin Dogu, Marica je raskošni talenat pokazala prošle sezone u dresu Mersina, da bi početkom ove sezone potpisala za ekipu Hataj, s kojom prvi put u karijeri igra Evroligu.

“Ovo mi je četvrta sezona u Turskoj, u kojoj se osjećam kao domaći igrač. O kvalitetu same lige ne treba puno govoriti, jer se radi o jednoj od najboljih u Evropi. Ako ovakva situacija i dalje ostane u Turskoj, moja želja je da tu ostanem još dugi niz godina, ako ne i do kraja karijere. Stvarno mi je ugodno”, kaže, lider nove generacije bh. reprezentativki.

Prije tri godine je izabrana na WNBA draftu. Reprezentativka BiH je tako postala prva bh. igračica koja je draftovana u NBA ligu. Vašington Mistiks tada ju je odabrao kao 32. na draftu u trećoj rundi.

“Draftovana sam i to i dalje stoji otvoreno. Mlada sam i sigurno je da ću se jednog dana oprobati ‘preko bare’, ali nije mi to neki prioritet. Iako je to san svake košarkašice, ne treba ići glavom kroz zid. Kada dođe vrijeme, otići ću u Ameriku”.

Iako trenutno živi od košarke, planira da završi fakultet.

“Jedan moj dan izgleda poprilično monotono. Dva treninga, između je samo priprema za trening. U slobodno vrijeme sam u svakodnevnom kontaktu sa porodicom. Takođe, trudim se da se edukujem da bih poslije završila i fakultet. Srednju školu završila sam u Sloveniji, a fakultet ću vjerovatno upisati u Sarajevu kada budem imala priliku da se redovno školujem. Mislim da je obrazovanje najbitnije, jer treba nastaviti život i poslije košarke”, poručila je Marica.

Priznaje da joj nedostaje porodica, ali da joj je to bilo puno teže ranijih godina, s obzirom na to da se sada navikla na daljinu.

“Sada mi je nekako čudno kada dođem kući na neko duže vrijeme, jer treba na to da se naviknem. Ovo je moj život, dani su mi ispunjeni obavezama, košarkom, tako da naravno da mi moji nedostaju, jer sam već dugo vani”, zaključila je Marica, koja u kvalifikacijama za EP prosječno bilježi 22,8 poena i 14 skokova.

foto:FIBA/Samir Saletović

About The Author

Možda ste propustili