Lučić: Ekskurzije bile važnije od košarke, Partizan me oblikovao kao igrača

Četvrti put je produžio ugovor sa Bajernom što dovoljno govori koliko je Vladimir Lučić poštovan u Minhenu. Izabran je za najboljeg košarkaša Bajerna u posljednjoj deceniji i za vrijeme otkako je stanovnik Bavarske, srpski reprezentativac je promijenio istoriju kluba koji je preuzeo primat u Njemačkoj od Albe i Bamberga. U intervjuu za ATV govorio je o brojnim temama, šta ga motiviše pored silnih titula i priznanja koje je do sada osvojio.

“Šesta sezona u Minhenu, mislim da sam četiri puta produžavao ugovor. Imam sve što mi je potrebno za životni stil koji vodim. Dvije ćerke su srećne, starija ide u vrtić, to mi je važno. Sve to pokazuje da mi je dobro ovdje, srećan sam u Bajernu”, rekao je Lučić na početku razgovora.

Jednom prilikom generalni menadžer Bajerna Marko Pešić, uporedio ga je sa zvijezdom fudbalskog kluba Robertom Levandovskim. Ta komparacija izmamila mu je osmijeh.

“Fudbalski klub ne može da se poredi ni sa kim i ni sa čim, ne samo u Njemačkoj nego i šire. Košarkaška sekcija i ja zajedno napredujemo, rastemo, cilj mi je da nastavimo tako”, dodao je Lučić.

Otkako je na klupu Bajerna sjeo Andrea Trinkijeri i igre srpskog košarkaša su uznapredovale. Ne može se reći da nije pružao dobre partije u prošlosti, ali je svoja izdanja podigao na viši nivo. Doveo je Bajern na posjed od plasmana na završni turnir Evrolige, izabran je u idealnu petorku takmičenja i brojke najviše do sada. Otkriva i tajnu.

“Samopouzdanje u svakom poslu pravi razliku, način kako igraš i kakve partije pružaš zavisi od toga. Uz ulogu koju sam dobio, to je glavni razlog. Trener mi je namijenio ulogu jednog od lidera, prvi put nakon Partizana i to mi prija.  Zbog toga sam i ostao. Što se tiče nagrada i priznanja, namjestilo se tako sa rezultatima. Ispraćeno je medijski, prva smo njemačka ekipa sa tolikim brojem pobjeda, potom smo ušli u plejof, stali na korak od F4. Sve je to uticalo da postanem najbolji igrač decenije. Lijepa stvar koja mi imponuje”, rekao je bivši kapiten Partizana.

Kada se priča sa Lučićem, ne može, a da se ne pomene njegov bivši klub. Ljubav prema Partizanu nikada ne blijedi. O ’’crno-bijelima’’, priznaje, često razgovara sa trenerom Trinkijerijem. 

“Imao sam sreću što sam bio u takvoj sredini i što sam odrastao uz trenere koji su tada bili u Partizanu. Kada uzmemo šta Partizan znači u evropskoj košarci, to je velika stvar. Partizan me je oblikovao i napravio igračem kakav sam danas”, istakao je Lučić.

Prije nego će postati vrhunski košarkaš, nije očekivao da jednog dana za hljeb zarađuje probacivanjem lopte kroz obruč. 

“Nisam vjerovao da ću igrat košarku na ovom nivou, jer do dolaska u Partizan košarka mi nikad nije bila prva, pa ni druga opcija. Jedan sam od rijetkih sportista koji je redovno završio srednju školu, išao sam na sve ekskurzije, na matursku proslavu. Kada je sve to prošlo, igrom slučaja na mala vrata sam došao u Partizan. Izborio sam se neplanski da ostanem u prvom timu. Nije bilo nekog prelamanja, otac je uticao na moju odluku. Stariji brat imao je teži košarkaški put, promijenio je mnogo manjih sredina. Kada sam dobio priliku da idem u Partizan, tata je insistirao da idem najveću scenu i vidim da li je to to. Iz te perspektive nisam ni sanjao, vremenom se košarka i ovaj način života uvuče pod kožu i tako je postalo dio mene”, poentirao je najbolji košarkaš Bajerna.

Ističe da mu je otac najveća podrška, dok majka ne prati utakmice.

Imam dvije sestre i brata, oni mi kažu da ćale gleda i snimke, dok me mama nikada nije uživo gledala. Pomalo je nenormalno da je tako za jednog sportistu, ali imam svu podršku porodice i nikada roditelji nisu pravili neki bolestan pritisak da nešto moram. Postaviću se kao moji roditelji ukoliko jednog dana ćerke budu ganjale sport ili dobijem sina pa i on bude u tome. Tata me najviše podržavao, razvozio po treninzima, ali nikada nije dijelio savjete, već je bio gledalac”, otkrio je Lučić.

Jedan poraz ostavio mu je ranu u sjećanju. To je gubitak finala Evropskog prvenstva od Slovenije. Kada bi mogao, tu utakmicu bi rado ponovio.

“Sve je bilo specifično, od priprema do odlaska u Istanbul. Tim je sastavljen od 12 zdravih igrača, Bogdan Bogdanović je bio lider, isticao se i Boban Marjanović kao NBA igrač, a ostalih deset momaka bili su spremni da preuzmu sporedne uloge. Bili smo prava ekipa, podredili smo se timu. I danas mi je žao zbog tog finala. I uopšte, stvari koje su mi se dešavale u vezi reprezentacije, volio bih kada bih mogao to da promijenim”, istakao je Lučić.

Novi selektot je Svetislav Pešić. Dobro se poznaju, uostalom, generalni menadžer Bajerna Marko Pešić je sin iskusnog srpskog stručnjaka.

“Mislim da će biti ključno da se svi okupimo. Imaćemo lijepu priliku ovog ljeta – rekao je košarkaš Bajerna koji na pitanje da se stvorila neka čudna atmosfera oko nacionalnog tima, prije svega zbog odnosa javnosti prema Nikoli Jokiću poručuje: ne pada mi na pamet da govorim da li neko treba ili ne treba da igra. To je uvijek osjetljivo pitanje. Mene, iskreno, ne zanima mišljenje javnosti osim uskog kruga mojih bliskih ljudi. Ne mogu ja da znam koliko nekog nešto boli ili ne boli. Ljudi nemaju predstavu na šta naša tijela liče poslije 80 ili 90 utakmica u sezoni”, odgovorio je 33-godišnji košarkaš.

Pored zlatne medalje sa repreznetacijom, nada se da će u karijeri jednom podići pehar osvajača Evrolige. To je trofej kojeg bi volio da se domogne.

“Koliko je realno? Posljednja sezona pokazuje da jeste, došli smo na loptu od F4, a finaliste smo dobili po dva puta tokom takmičenja. Ali, i da sutra završim karijeru, bio bih zadovoljan svim titulama i priznanjima koje sam osvojio. Nisam tim koji je opsjednut statistikom. Jedino pratim posljednje godine kada treba da potpišem ugovor (smijeh). Da ne budem lažno skroman, nisam tip kojem je statistika na prvom mjestu. Ako tako gledaš, sigurno ne možeš da opstaneš na ovom nivou. Košarka je timski sport, imao sam saigrače koji igraju odlično, a indeks im je nula. Mnogo stvari statistika ne može da pokaže.  Ko god je pratio moju karijeru, znaju da nisam tip koji gleda samo sebe”, rekao je za kraj bivši košarkaš Partizana i Valensije, a sada najbolji igrač Bajerna.

foto:euroleague

About The Author