Selektor ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo s velikom pažnjom je pratio žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo.

BiH to će biti debitantski nastup na SP, a smještene su u grupu A sa Belgijom, SAD, Kinom, Južnom Korejom i reprezentacijom koja će zamijeniti Rusiju (eliminisana odlukom FIBA).

Zadovoljan sam žrijebom, mada se može reći da su obje grupe podjednakog kvaliteta. U našoj grupi A apsolutni favorit su Amerikanke, koje već decenijama dominiraju svjetskom scenom. Tu su i naši stari znanci iz reprezentacije Belgije, koje smo dva puta pobijedili prošle godine – na Evropskom prvenstvu i meču kvalifikacija za Eurobasket 2023. Protiv Japana smo pokazali da se možemo nositi s najjačim azijskim timovima, Kina i Južna Koreja igraju sličnim stilom. Treba još sačekati odluku o reprezentaciji koja će igrati umjesto Rusije, to će vjerovatno biti Portoriko”, govori šef stručnog štaba bh. selekcije.

O šansama BiH na smotri najboljih timova planete, selektor BiH kaže:

Naš cilj je da pokušamo da prođemo grupu, plasiramo se u četvrtfinale i još jednom pomjerimo granice. Mogu obećati da ćemo, kao i uvijek, dati svoj maksimum na svakoj utakmici i nastaviti predstavljati BiH na najbolji mogući način te pokazati da smo zasluženo među najboljih 12 reprezentacija svijeta”, konstatuje Lojo.

Svjetsko prvenstvo u Australiji održava se od 22. septembra do 1. oktobra. Po četiri najbolje reprezentacija iz grupa A i B plasiraće se u četvrtfinale.

foto:fiba

About The Author