Kukoč: Biti priznat u svom gradu bilo mi je važnije od Kuće slavnih

Toni Kukoč

foto: Split/Ivica Čavka

Kada se Toni Kukoč, najbolji košarkaš Splita, odnosno Jugoplastike svih vremena, pojavio u dvorani na Gripama, gotovo praznoj, pa ga najavio Ozren Maršić, izvanredni PR splitskog kluba, onda je onih tridesetak prisutnih, reklo bi se privilegiranih u ovoj pandemijskoj situaciji, nekoliko minuta aplaudiralo i pozdravljalo Kukija kao jednu od ikona splitskog kluba. S Tonijem je novinar “Sportskih novosti” razgovarao nekoliko sati prije nego što su predstavnici košarkaške Kuće slavnih objavili imena novih članova, tzv. “Class of 2021”.

Muči li vas na neki način činjenica da godinama niste ulazili u Hall of Fame u Springfieldu iako ste bili nominirani?

“Ne trese me to pitanje. Kad to dođe, biće mi drago. Izabran sam u Hall of Fame FIBA 2017., ali je za mene kao Splićanina posebno značilo kad sam dobio svoje mjesto u Kući slave splitskog sporta. Najprije se sportisti, pa i drugi, moraju dokazati u svom gradu, odnosno zavičaju. A drugo kad se dogodi.”.

Svake godine dolazite doma, u Split, sigurno vas svaki put kad svratite na Gripe preplave sjećanja?

“Uvijek isto, obliju me osjećaji. A prošlo je, koliko… trideset godina. To je normalno, sjećanja naviru. To kako sam dolazio na utakmice. Evo, sada sam se susreo sa Šolmanom i Macurom, koji su za mene kao dječaka bili pojam igrača. I to kako smo trenirali, šutirali, probali s centra pogoditi koš. Ili s tribina. Imao sam sreću da su me vodili vrhunski treneri, navikao sam trenirati, bio mi je gušt. Kad sam došao u Ameriku, suočio sam se baš na treninzima sa zahtjevima napornog rada. Igrao sam uz najboljeg igrača na svijetu, svjedočio sam kako je Majkl Džordan na svakom treningu davao sve od sebe, ne 100 posto, nego duplo. I kako je na treninzima nalazio nova rješenja, stalno je nastojao napredovati, u svakom detalju biti još bolji. Za mene je to bilo jako poticajno”.

Kad smo kod NBA, kakav rasplet sezone očekujete?

“Ovo je neuobičajena sezona. Značajan faktor je publika. Onako iz prve, rekao bih da najviše šansi imaju Lakersi zato što su prvaci, imaju sjajnu ekipu. Oni su sada sedmi, trebaće u plej ofu prebroditi brojne prepreke, dobijati utakmice u gostima. Ali, to njima nije problem. Za mene je favorit i ekipa Bruklina”.

A Juta Bojana Bogdanovića?

“Dobri su, jako dobri. Bojan ima kredite, ovlaštenja, s razlogom uživa povjerenje. Na svakoj utakmici treba isporučiti 20 do 30 koševa, i to radi”.

Za našu košarku bilo bi važno plasirati se za Tokio?

“Svakako, Olimpijske igre su u jedinstvene, takvi doživljaju se pamte, važno je doživjeti u svojoj karijeri, pogotovo osvojiti medalju. Igrao sam u Seulu i Barseloni, ti nastupi su me obogatili. Dvije srebrne medalje smo osvojili, posebna je bila ova iz Barselone. To su čudesni događaji, to kad u Olimpijskom selu možete susresti sportske asove. Ono kad se nađete na doručku ili ručku s nekim svjetskim sportistima. Svima koji imaju šansu zaigrati na Olimpijskim igrama preporučam da ulože sve svoje snage jer su doživljaji neusporedivi”.

foto:split/ivica Čavka

About The Author