Prvi šampionat Srpske i “simultanka” Vukovića

Ponedjeljkom kako ste navikli vrijeme za istoriju.

Ovog ponedjeljka vraćamo se u 1993. godinu kada je odigran prvi šampionat Republike Srpske u muškoj konkurenciji.

Te ratne godine šampionat je odigran turnirski u tri stepena., a učestovalo je 20 ekipa.

Prvi stepen podijeljen je na “istočni” i “zapadni”.

Prvu grupu “istoka” činili su:Semberija iz Bijeljine,Rudar iz Milića, Vihor iz Bratunca i zvornička Drina.

U drugoj grupi “istoka” bili su:Varda iz Višegrada,Mladost iz Rogatice, Hercegovac iz Bileće,Glasinac sa Sokoca i Sutjeska iz Foče.

Na košarkaškom “zapadu” u prvoj grupi bili su:Mladost iz Petrovca,Borac iz Drvara,Sloboda iz Mrkonjić Grada i Uzor iz Ključa.

Drugu grupu su činili:Sana iz Sanskog Mosta,Sloboda Novi Grad i Una iz Kozarske Dubice.

U trećoj grupi su bili: aleksandrovačka Igokea,Orlovi i Mladost iz Prnjavora, dok je Borac išao direktno u drugi krug.

Polufinalni mečevi igrani su u Banjaluci gdje su prolaz dalje sa “zapada” obezbijedili Orlovi i Borac, dok su na “istoku” bolji od ostalih bili Semberija i Drina.

Domaćin finalnog turnira bila je Banjaluka 16 i 17 septembra.U polufinalnim mečevima Borac je pobijedio Semberiju 100:62, dok su Orlovi takođe bili dominantni protiv Drine 105:84.

U finalu Borac – Orlovi su igrali pred više od dvije hiljade gledalaca, a finale je bilo šuo jednog čovjeka – Dragana Vukovića Skake.

Borac je slavio pobjedu 101:93, a Vuković je postigao čak PEDESET poena.

“Srećni smo zbog ovog trijumfa,srećni smo što je Borac prvi šampion. Osvojili smo prvo prvenstvo Republike Srpske potpuno zasluženo i to će se sigurno u budućnosti stalno spominjati”,rekao je nakon tog meča Vuković.

Borac je sa klupe predvodio Slobodan Simović.

“Mislim da su gledaoci u “Boriku” mogli da vide zanimljivu utakmicu u kojoj je naš tim slavio, iako smo u Orlovima imali dostojnog rivala.Svi igrači ali su svoj maksimum,kod njih je bila prisutna velika želja za pobjedom i zbog toga ih moram pohvaliti.Siguran sam da će se 17. oktobar 1993. godine pamtiti kako u istoriji košarke Srpske,tako i našeg kluba.Vjerujem da je ovo početak stvaranja jednog velikog tima,koji ovaj grad sa svojom tradicijom i potencijalom zaslužuje”,rekao je Simović.

Za Borac su u finalu igrali: Man,Ćosić,Kukić 4,Čovičković 4,Cvijanović 7, Vojinović,Bura,Arnautović 14,Ramač 12,Vuković 50,Majstorović 10,Blagojević.

Za Orlove su nastupili:Gnjidić 8,Rupar,Grahovac, A.Kuštrinović,Galić 21,Vojinović 2,Stojanović 17,A.Danilović 13,Vuković,D.danilović 22,Dojčinović 10,Stojaković.

Borac je vladao terenima Republike Srpske u narednih pet godina.U sedmom šampionatu Republike Srpske u sezoni 1999/2000 do titule je došla Igokea.

Borac je osam puta bio šampion Republike Srpske.Radnik je četiri puta bio najbolji,Igokea je dva puta bila šampion, a Leotar,Servicijum,Slavija,Prijedor, Heo,Građanski,Varda,Sutjeska i Mladost iz Mrkonjić Grada su po jednom bili najbolji u Srpskoj.

foto:ksrsmonografija/Željko Tica

About The Author

Možda ste propustili